Nie mogę wejść w ustawienia routera


(renifer3) #1

Witam.
Mam taki problem z routerem, że nie jestem w stanie wejść na stronę konfiguracji routera. Internet działa prawidłowo. Zresetowałem router szpilką do ustawień fabrycznych, wszystko się ładnie zresetowało ale nadal nie pomogło. Adres bramy sprawdziłem w cmd, więc jestem pewny, że wpisałem poprawnie. Efekt jest teraz taki, że mam otwartą sieć wifi jak to po resecie :confused:
Co może być przyczyną i czy można to naprawić?


(januszek) #2

Próbujesz wchodzić przez kabel czy przez wifi?


(smbody) #3

Zmieniałeś może DNS’y na komputerze?


(Fizyda) #4

Co do tego mają DNSy?

Co to oznacza, co masz na myśli?


(bachus) #5
  • podaj model routera,
  • pokaż ipconfig /all
  • pokaż, czy możesz wykonać ‘ping’ na adres routera,
  • sprawdzałeś w innej przeglądarce?

(renifer3) #6

Gdyby to był łatwy problem do rozwiązania to dałbym radę sobie sam :wink: . Takie podstawy jak ipconfig to ogarniam. Moim zdaniem router uległ uszkodzeniu i zastanawiam się czy można go naprawić.
Odpowiedzi na Wasze pytania:
Próbuję wchodzić przez kabel, wifi, nawet z telefonu, z innego komputera i nic.
Nie zmieniałem żadnych DNS’ów, nie wejdę z żadnego urządzenia.
Mam na myśli, że gdy wpisuję IP bramy to wywala błąd "Nie odnaleziono adresu. ". Ping idzie normalnie.
Na Firefoxie jest klasycznie "Nie odnaleziono adresu. " a na chrome jest że serwer 192.168.0.1 odrzucił połączenie.
Model routera: TL-WR740N
Oto ipconfig /all - wybaczcie za brak spoilera ale nie mogłem go znaleźć
ipconfig


(januszek) #7

Zmien ip w kompie na 192.168.1.100 / 255.255.255.0 i wtedy próbuj wejść na stronę 192.168.1.1 albo http://tplinkwifi.net/


(Astor44) #8

Do ustawień tego routera ja wchodzę przez adres: http://tplinklogin.net i to wprost z instrukcji PDF :grinning:
Jednak, żeby było ciekawiej, tylko przez Internet Explorer’a ustawionego jako domyślna przeglądarka.


(renifer3) #9

Jak na IE przystało:

Pamiętam, że kiedyś dało się wejść z każdej przeglądarki łącznie z androidowymi i to poprzez adres IP bramy.
Edit: wklejony rozwinięty opis, który i tak nic nie daje :wink:


(Domker) #10

Przeskanuj sobie nmapem:
https://nmap.org/dist/nmap-7.70-setup.exe

nmap.exe -A -T4 192.168.0.1

Powinien pokazać Ci usługi / otwarte porty routera.


(Fizyda) #11

Ustaw w ustawieniach TCP/IPv4 karty sieciowej automatyczne ustalanie adresu ip i sprawdź jeszcze raz ipconfig /all


(renifer3) #12

Skan z nmap (chyba nie jest dobrze :confused: ):
obraz

Karta sieciowa była cały czas ustawiona tak jak mówisz Fizyda:
obraz

Obawiam się, że ten router już jest w połowie cegłą.