Mam laptop firmy samsung, model: NP355E5C-A04PL, windows 8.1. w połączeniach sieciowych mam tylko sieć chamachi i wifi.
Spróbuj usunąć sterowniki karty sieciowej i zainstalować je z załączonej do laptopa płyty. Bardzo możliwe, że nie instalujesz tych sterowników, które są dedykowane do Twojego laptopa.
Nie jestem w posiadaniu takowej płyty. Komputer dostałem w prezencie. to na pewno były sterowniki realthek’a ethernet controller driver.
W menadżerze urządzeń karta jest wykrywana? Jeśli nie to przejrzyj bios czy nie jest wyłączona.
jak to sprawdzić w biosie?
W BIOSie NP355E5C-A04PL nie ma możliwości wł/wył karty sieciowej.
Szukaj opcji pod nazwą onboard lan lub podobnej i ustaw ma enabled.
Dobrze, ale sw update nie rozwiązuje moich problemów, zainstalował ogólne ustawienia itd. ale nie naprawił problemu. nie wiem nawet jak skorzystać z jego pomocy by szukać sterowników do karty sieciowej
nie mam pojęcia jak wejśc do biosu w tym laptopie, próbowałem przy starcie F1, F2, delete, escape i nie działa
Musisz skorzystać z zaawansowanych opcji rozruchu Windows 8.1 http://www.instalki.pl/demonstracje/systemowe/12761-jak-wejsc-do-bios-u-w-windows-8.html
jedyne co jest i może być potraktowane z kartą sieciową w moim biosie to kontrola “internal LAN” i est ona już ustawiona na enabled
nic innego tam nie ma.
Naprawdę nie ma innych rozwiązań?
A jak sytuacja w menadzerze urządzeń? Nie ma tam przewodowej sieciówki?
W Menadżerze urządzeń kliknij prawym na urządzenia z żółtym wykrzyknikiem, Właściwości, Szczegóły i podaj Identyfikatory sprzętu (kliknij prawym, Kopiuj i wklej na forum).
Podaj identyfikator sprzętu dla tego Nieznane urządzenie.
ACPI\SAM0714\1
-pierwsze
Wgraj wszystkie sterowniki z sw update bo widać jeszcze brakuje dwóch. W każdym razie sieciówki system nie wykrywa.
Możesz próbować pobrać najnowsze Ubuntu, wgrać np na pendrive i po wyłączeniu secure boot uruchomić z niego laptopa w trybie live (bez wprowadzania zmian). Jeśli tam również nie będzie działać to jest uszkodzona ewidentnie.
jeśli jest uszkodzona to jakie mam wyjścia?
Najprościej kupisz kartę sieciową na usb, na allegro są po pare złotych. Zwróć tylko uwagę aby były sterowniki pod 8.1.
dziękuję, problem uznaję za rozwiązany