Nie mogę włączyć komputera. Wirus?


(Lukass90) #1

Witam. Mam taki problem. Miałem zainstalowany na dyskuprogramantywirusowy Avast lecz przeczytałem newsa na darmoweprogramy.pl o F-Secure AntiVirus 2006 PL i postanowiłem usunąć Avasta i zainstalować F-Secure AntiVirus 2006 PL. I tu jest problem. Gdy zainstalowałem go i zresetowałem komputer nie może się załadować. Non stop samoczynnie resetuje mi się komp. I mogę tylko wejść przez tryb awaryjny i usunąć antywira i już wszystko jest okej. Próbowałem tak instalować F-Secure AntiVirus 2006 PL i Kaspersky ale wychodzi to samo. Czy może to być jakiś wirus ? Czym jest to spowodowane ?


(Szeryf118) #2

Wklej logi z HijackThis oraz Silent Runners.


(Lukass90) #3
Logfile of HijackThis v1.99.1

Scan saved at 12:32:43, on 2006-05-06

Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)

MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)


Running processes:

C:\WINDOWS\System32\smss.exe

C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe

C:\WINDOWS\system32\services.exe

C:\WINDOWS\system32\lsass.exe

C:\WINDOWS\system32\svchost.exe

C:\WINDOWS\System32\svchost.exe

C:\WINDOWS\Explorer.EXE

C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe

C:\WINDOWS\system32\nvsvc32.exe

C:\WINDOWS\system32\oodag.exe

C:\WINDOWS\system32\rundll32.exe

C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe

C:\Program Files\Alcohol Soft\Alcohol 120\StarWind\StarWindService.exe

C:\WINDOWS\system32\svchost.exe

C:\WINDOWS\system32\wscntfy.exe

C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe

C:\Documents and Settings\Lukass\Pulpit\HijackThis.exe


R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://onet.pl/

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Local Page = 

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza

F2 - REG:system.ini: Shell=explorer.exe 

O2 - BHO: AcroIEHlprObj Class - {06849E9F-C8D7-4D59-B87D-784B7D6BE0B3} - C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\ActiveX\AcroIEHelper.dll

O2 - BHO: (no name) - {53707962-6F74-2D53-2644-206D7942484F} - C:\Program Files\Spybot - Search & Destroy\SDHelper.dll

O2 - BHO: SSVHelper Class - {761497BB-D6F0-462C-B6EB-D4DAF1D92D43} - C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\ssv.dll

O4 - HKLM\..\Run: [nwiz] nwiz.exe /install

O4 - HKLM\..\Run: [NvMediaCenter] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\system32\NvMcTray.dll,NvTaskbarInit

O4 - HKLM\..\Run: [NvCplDaemon] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\system32\NvCpl.dll,NvStartup

O4 - HKLM\..\Run: [NeroFilterCheck] C:\Program Files\Common Files\Ahead\Lib\NeroCheck.exe

O4 - HKLM\..\Run: [MKS_MENU] C:\Program Files\MKS\Bin\mks_menu.exe

O4 - HKCU\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe

O4 - HKCU\..\Run: [OM_Monitor] C:\Program Files\OLYMPUS\OLYMPUS Master\Monitor.exe -NoStart

O9 - Extra button: (no name) - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\ssv.dll

O9 - Extra 'Tools' menuitem: Sun Java Console - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\ssv.dll

O16 - DPF: {92ECE6FA-AC2E-4042-BFAE-0C8608E52A43} (SignActivX Control) - https://www.bph.pl/pi/components/SignActivX.cab

O16 - DPF: {E7544C6C-CFD6-43EA-B4E9-360CEE20BDF7} (MainControl Class) - http://www.mks.com.pl/skaner/SkanerOnline.cab

O23 - Service: NVIDIA Display Driver Service (NVSvc) - NVIDIA Corporation - C:\WINDOWS\system32\nvsvc32.exe

O23 - Service: O&O Defrag - O&O Software GmbH - C:\WINDOWS\system32\oodag.exe

O23 - Service: StarWind iSCSI Service (StarWindService) - Rocket Division Software - C:\Program Files\Alcohol Soft\Alcohol 120\StarWind\StarWindService.exe

O23 - Service: SymWMI Service (SymWSC) - Symantec Corporation - C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\Security Center\SymWSC.exe


(Bbieniol) #4

W Hijacku usuń ten wpis:

Poza tym czysto :slight_smile:


(Bunio) #5

A wyczyściłeś rejestr po usunięciu Avasta ?

Możesz to zrobić programem jv16 PowerTools.

Być może F-Secure wykrył w Twoim komputerze pozostałości po poprzednim antywirusie.


(Kuz5) #6

A nie masz czasem zainstalowanych więcej niż 1 AV

Bo widze u ciebie MKSa


(Lukass90) #7

Już jest okej. Usunąłem

F2 - REG:system.ini: Shell=explorer.exe

Wyczyściłem rejestr i zainstalowałem Kaspersky Anti-Virus Personal sprawdzimy jak będzie się sprawował. Dzięki za szybką odpowiedz i zainteresowanie się moim problemem :slight_smile:

PS. Nie nie miałem 2 antywirusów. MKS to był chyba silnik skanera internetowego.