barti2012
(Barti2012)
26 Lipiec 2009 18:21
Witam.
Potrzebuję o pomoc, gdyż robiąc formata mojej siostrze (bardzo stary uprzedzam) napotykam niespodziewane kłopoty ze sprzętem…
Chodzi o pomoc ze sprzętem, bo, jak w temacie, nie mogę włączyć kompa.
Najpierw diody na płycie głównej migoczą (są 4) a następnie dziwnie “dźwięczy”, że tak to ujmę.
Niestety nie mam żadnego filmiku ani foto ani animacji, więc pokażę to tekstowo.
To wygląda mw. tak:
C - lampka czerwona
Z - lampka zielona
C - Z - C - C
Z - C - C - C
C - Z - Z - C
(sekunda przerwy)
C - C - C - Z
C - C - C - C
C - C - C - Z
C - C - C - C
C - C - C - Z
C - C - C - C
i po tym wszystkim dziwnie piszczy. Komputer chodzi dalej ale się nie uruchamia.
Czasami mam szczęście i się raz na jakiś czas włączy.
Podejrzewam że to może być przez płytę główną.
Płyta główna to MS-6163 PRO.
Wszystkie kable są dobrze podłączone.
Wie ktoś może o co tutaj chodzi i małą podpowiedź co mogę zrobić?
Pozdrawiam i przepraszam ale mam warunki “polowe” do pokazania tego, inaczej nie mogę.
Ach i nie pytajcie czy mogę dostać się do BIOSa - bo nawet tego nie mogę.
adio741
(Adio741)
26 Lipiec 2009 21:13
czy te “dźwięczenie” nie jest czasem z głośniczka systemowego? Jeżeli tak to napisz z jaką częstotliwością piszczy- czy ciągle czy z przerwami.
Jaki jest w tym kompie zasilacz (moc, marka) ? Sprawdź czy kondensatory na płycie głównej nie są powylewane lub napuchnięte jak na fotce poniżej
http://www.muenchen-surf.de/christofori … nsator.jpg
barti2012
(Barti2012)
27 Lipiec 2009 18:44
Nie, aż takich “balonów” nigdzie nie zauważyłem.
Udało mi się odpalić kompa, wydaje mi się że kabel IDE był wadliwy.
Ale w razie co to komputer dźwięczał tak:
jeden długi sygnał i trzy króciutkie.
Wszystkie z głośniczka systemowego.
Sorry za offtop ale pojawił mi się kolejny problem, a nie chcę pisać w oddzielnym temacie.
Otóż, jak wcześniej mówiłem, udało mi się odpalić kompa. Instaluję XP.
Już po wszystkim, chcę zainstalować sterowniki do karty graficznej GeForce2 MX 200/400 czy jakoś tak. W każdym bądź razie bardzo stara.
Instauje się, ekran migocze i w pewnym momencie komputer jakby “wychodził” do trybu DOSowego, i pokazuje mi się takie coś na monitorze:
Za pierwszym razem myślałem że dostanę oczopląsu
Ale tak serio, próbuję na wszystkie sposoby omijając instalator, i nic nie wychodzi
Niech ktoś pomoże bo już mi nerw i sił brakuje do tego PCta…
Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam adminów za offtop i proszę bardzo nie usuwanie tematu.
adio741
(Adio741)
27 Lipiec 2009 18:59
to oznacza błąd karty graficznej
barti2012
(Barti2012)
27 Lipiec 2009 19:03
No ok ok a co z tym screenem powyżej? To dziwne bo karta graficzna jest dobrze włożona tylko nie rozumiem dlaczego się wentylatorek nie kręci…
A i ten pierwszy z tym piszczeniem jest już nieważny. Nagle przestał piszczeć przy włączaniu.
adio741
(Adio741)
27 Lipiec 2009 19:32
może karta graficzna się przegrzewa jeżeli wentylatorek się nie kręci, lub jest uszkodzona.
Na pewno instalujesz odpowiednie sterowniki?
barti2012
(Barti2012)
27 Lipiec 2009 19:40
Dotykam tej karty ale jest taka letnia, nie za ciepła, nie za zimna… ten screen mnie też bardzo ciekawi przez co to… sterowniki są dobre, od tej karty co trzeba. Wszystko byłoby już naprawione gdyby nie ta grafika…
jest jakiś sposób żeby ominąć instalację tych sterów, jakoś skopiować te pliki czy coś? Albo chociaż bez migania obrazu żeby przeszło.
adio741
(Adio741)
27 Lipiec 2009 19:46
wyłącz przyśpieszenie sprzętowe w zaawansowanych ustawieniach ekranu
barti2012
(Barti2012)
27 Lipiec 2009 19:47
Dobra zaraz wrócę na forum i napiszę efekty.
Nic nie dało, dalej ten sam screen co wyżej
adio741
(Adio741)
27 Lipiec 2009 20:05
sorry, co do migania to spróbuj ustawić większe tempo odświeżania ekranu, wyłączenie przyśpieszenia sprzętowego wyeliminuje skakanie obrazu przy przewijaniu
barti2012
(Barti2012)
27 Lipiec 2009 20:22
Nie mogę, bo monitor jest domyślny i używa domyślnych ustawień ekranu.