Nie mogę włączyć zapory

gdy klikam start->ustawienia->panel sterowania->zapora systemu windows to mam dwie opcje napisane na szaro: Włącz(zalecane) i zaznaczone kropką wyłącz(nie zalecane). Chcę mieć włączoną zapore ale nie mogę zmienić tego ustawienia. Proszę o pomoc.

przeskanuj programem antyvirusowym oraz saerch&destroy

Witam

Nie wiem czy to Ci pomoże ale u mnie była podobna sytuacja i pomogło. Jeśli masz zainstalowany SP 2 ( a z tego co mi się wydaje to tak) - odinstaluj go zrestartuj komputer i ponownie zainstaluj.

Pozdrawiam i powodzenia

Skanowałem już mks-em ad-awarem i nortonem i nic nie znalazły. I sorka za to pytanie ale jestem kompletym noobem: jak odinstalowac SP2 ?? ma byc w dodaj/usuń ?? Bo u mnie nie ma wiec chyba nie mam zainstalowanego.

Sprawdź jeszcze raz: panel sterowania - dodaj/usuń programy - powinien być tam Windows XP Service Pack 2.

Z tego co pamiętam zapora pojawiła się wraz pojawieniem się SP 2.

wyłączony zmień na włączony

tutaj masz napisane jak wyłączyć całkowicie centrum zabezpieczeń systemu windows tzn. zapory, aktualizacji automatycznych itp.

wykonanie tego przyspiesza pracę komputera (wiem z własnego doświadczenia :stuck_out_tongue: )

Naprawianie Centrum zabezpieczeń i Naprawianie firewalla XP SP2

Przepraszam ale dalej nie rozumiem :mrgreen: chcę WŁĄCZYC firewalla

Nie mogę zmienić na włączony. Mam jeszcze tylko ręczny i automatyczny

Jeżeli chcesz włączyć zaporę to uruchamiasz przystawkę Usługi (czyli Start -> Services.msc) tam klikasz PPM na usługę Zapora systemu Windows -> Właściwości -> Tam wybierasz Tryb uruchomienia: Automatyczny -> Klikasz przycisk Start -> OK.

PS. To że nie możesz zmienić tego w Panelu Sterowania to wina ustawień w Zarządzanie komputerem.

Dziękuje wszystkim serdecznie za pomoc. 3mcie sie.