Witam
Piszę w tym temacie bo problem dotyczy systemu Windows 10 a objawia się tym, że nie mogę zainstalować sterownika drukarki.
W sieci mam kilka komputerów ale tylko na jednym pojawił się problem ze wszystkimi drukarkami HP M 521dn i HP 475 color. Drukowany plik trafiał do kolejki wydruku i tam zostawał nie drukował się dokument. Po usunięciu z kolejki próbowałem wydruku na drugiej drukarce i to samo.
Usunąłem wszystkie drukarki i sterowniki z systemu i chciałem zainstalować sterowniki ponownie. Przy ponownej instalacji (po wybraniu wszystkich ustawień wskazaniu drukarki zaczyna się instalacja ale tylko do 3 lub 6%) pojawia się błąd “Wystąpił błąd krytyczny…” jak na załączonej grafice.
W usługach sprawdziłem bufor wydruku ma Stan: “puste”, Typ uruchomienia: automatyczny, więc kliknąłem go prawym przyciskiem i wybrałem opcję uruchom. Zmienił się Stan: Działa.
Pobałem najnowszy sterownik ze strony HP oraz sterownik uniwersalny i przy instalacji jest to samo. Podłączyłem drukarkę za kablu USB i pojawia się drugi błąd “Wykonywanie operacji instalacji trwałe zbyt długo…”
Zauważyłem że w usługach -> bufor wydruku -> Stan: sam po jakimś czasie zmienia się z Działa na puste pole.
Jak w panelu drukowania klikam na urządzenia i drukarki i dodaj drukarkę znajduje mi wszystkie drukarki więc wybieram jedną drukarkę by ją dodać i dodaje mi ją jako skaner.
Komputer widzi otoczenie sieciowe i drukarki oraz komputery jakie w nim są. Mogę w przeglądarce wpisać adres IP drukarki i otwiera się strona ustawień drukarki. Na pozostałych komputerach w sieci te drukarki działają bez problemu.
Nie mam już pomysłów co można jeszcze sprawdzić. proszę o pomoc.