Nie mogę zainstalować drukarek sieciowych

Witam

Piszę w tym temacie bo problem dotyczy systemu Windows 10 a objawia się tym, że nie mogę zainstalować sterownika drukarki.
W sieci mam kilka komputerów ale tylko na jednym pojawił się problem ze wszystkimi drukarkami HP M 521dn i HP 475 color. Drukowany plik trafiał do kolejki wydruku i tam zostawał nie drukował się dokument. Po usunięciu z kolejki próbowałem wydruku na drugiej drukarce i to samo.

Usunąłem wszystkie drukarki i sterowniki z systemu i chciałem zainstalować sterowniki ponownie. Przy ponownej instalacji (po wybraniu wszystkich ustawień wskazaniu drukarki zaczyna się instalacja ale tylko do 3 lub 6%) pojawia się błąd “Wystąpił błąd krytyczny…” jak na załączonej grafice.

W usługach sprawdziłem bufor wydruku ma Stan: “puste”, Typ uruchomienia: automatyczny, więc kliknąłem go prawym przyciskiem i wybrałem opcję uruchom. Zmienił się Stan: Działa.

Pobałem najnowszy sterownik ze strony HP oraz sterownik uniwersalny i przy instalacji jest to samo. Podłączyłem drukarkę za kablu USB i pojawia się drugi błąd “Wykonywanie operacji instalacji trwałe zbyt długo…”
Zauważyłem że w usługach -> bufor wydruku -> Stan: sam po jakimś czasie zmienia się z Działa na puste pole.

Jak w panelu drukowania klikam na urządzenia i drukarki i dodaj drukarkę znajduje mi wszystkie drukarki więc wybieram jedną drukarkę by ją dodać i dodaje mi ją jako skaner.

Komputer widzi otoczenie sieciowe i drukarki oraz komputery jakie w nim są. Mogę w przeglądarce wpisać adres IP drukarki i otwiera się strona ustawień drukarki. Na pozostałych komputerach w sieci te drukarki działają bez problemu.

Nie mam już pomysłów co można jeszcze sprawdzić. proszę o pomoc.

Hej,

• Uruchamiasz instalator z prawami administratora?
  • Czy przypadkiem instalator nie jest blokowany przez firewalla?

Pozdrawiam,
Dimatheus

Jeśli instalator jest blokowany przez firewalla to nie wyszukiwał by dostępnych drukarek sieciowych, tak myślę.
Na pozostałych komputerach jest ten sam program antywirusowy i taki sam system i nie ma problemu z instalacją sterowników.

Instalator uruchamiam z prawami administratora.

A spróbuj na czas instalacji wyłączyć antywirusa. Można by też przeprowadzić sprawdzenie integralności plików w systemie - poprzednie błędy z drukarką mogą nadal przeszkadzać w instalacji.

Dziękuję za pomoc. Niestety nic z tego nie dało rezultatu. Przeinstalowałem system na nowo i dopiero to pomogło.

1 polubienie