Mam zainstalowany win 7 x64 pro i chciałem zainstalować na tym samy dysku kubuntu x64.
Stworzyłem bootowalny pen - uruchomiłem system live z pena po czym zainstalowałem system obok windowsa (w sumie to cały czas było tylko klikanie dalej) na końcu poprosił się o restart (niby wszystko ok).
No to restart i nagle zonk! zamiast menu wyboru systemu startuje win 7…
Sprawdzam w zarządzaniu dyskiem ( pod win ) i jest zainstalowany ! Dołączono prntscrn.
Usunąłem z pod windowsa partycje linuxa i na nowo zainstalowałem kubuntu i dalej to samo…
Jak zrobić menu wyboru systemu ? Chyba to się nazywa GRU4DOS czy jakoś tak.
Sprzęt: dell 630: c2d, 4GB, 2x500GB, brak uefi.
Ktoś pomoże ? Tylko proszę jak dla laika bo nie ogarniam jeszcze linuxa
Z tego co widzę partycją rozruchową w tym wypadku jest C: dlatego właśnie nie widzisz na starcie menu wyboru systemu gruba. Prawdopodobnie instalator kubuntu zainstalował go na jednej z pozostałych partycji. Żeby naprawić ten problem musiałbyś ustawić partycję rozruchową na tą od kubuntu. Niestety nie wiem jak to zrobić na “żywym systemie” za mało wiem o dual boot. Poszukaj na forach ubuntu na pewno jest jakiś post na ten temat. Bo to problem wałkowany od lat.
Na tym Dellu świetnie działa Kubuntu (kiedyś osobiście miałem) pierwsza rzecz po instalacji to odpalamy terminal i sudo apt-get update i sudo apt-get upgrade