Nie moge zainstalowac nowej karty graficznej


(Biedrek) #1

dostalem kart graficzna ATI RADEON 9200 SE i nie moge jej zainstalowac w komputerze- po instalacji sterownikow wymagany jest restart po ktorym karta uruchamia sie tylkow rozdzielczosci 640x480 i 4 bit kolorow i nie da sie tego zmienic. w menadzeze uzadzen jest wykrzyknik i pisze ze brak jest wolnych zasobow sorzetowych zeby to urzadzenie uruchomic- i jezeli chce je uruchomic to musze wylaczyc jakies inne urzadzenie - kod 12(tak pisze pod winxp)

nie wiem jak w win xp mozna zmieniac samemu przerwania wiec zainstalowalem win millenium- i tu temat jest taki sam- tyle ze dowiedzialem sie ze nie ma zadnych konfliktow z urzadzeniami - TYLKO PO PROSTU NIE MA JUZ WOLNYCH ZASOBOW

czy to oznacza ze nie uruchomie tej karty u siebie? czy mozna jakos "uwolnic" dodatkowe zasoby sprzetowe lub dodac wiecej?

plyta to straszny staroc- gigabyte ga-6bxs ze zintegrowanym scsi i pod prockiem pIII550mhz+512 ram - nie mowcie mi ze mam specjalnie zmieniac plyte dla karty graf?

aha- bios mam anjbardziej aktualny jaki wogole sie ukazal (wersja f2c)


(sniper00) #2

a stery od płyty głównej zainstalowałeś? ja miałem cyrki z ati jak sterów od płyty głównej nie zainstalowałem i podobne cuda mi się robiły…


(Zbych ) #3

Można spróbować przełożyć do innego slotu karte dzwiękową lub karte sieciową możliwe ze w ten sopsób zluzuje sie jakieś przerwanie IRQ. Można też spróbować wykorzystać sloty ISA i np. tam włozyć jakąś staroć karte sieciową lub dzwiekową , a tak z ciekawości co Ty tam za urządzenia masz w tych slotach PCI wszyskie 4 masz wykorzystane?? najpierw może zresetuj bios poprzez wyciągniecie bateri , może poprzez ten reset zostaną zwolnione jakieś przerwania , abo jeszcze inna opcja coś mi sie przypomniało na BX była mozliwość ustawienia że albo bios miał sie zająć przydzielaniem IRQ albo system , ale z tym to już musisz pokombinować bo nie pamiętam w której zakładce biosu to sie ustawiało


(Biedrek) #4

no to tak- do tej plyty nie ma zadnych sterownikow :slight_smile: mowielm ze to staroc- jedynie chyba mozna znalezc intel chipset pack- ale to nie ma zadnego znaczenia

co do urzadzen- to to jest wlasnie smieszne ze ja nic prawie w nim nie mam- mam na pci dzwiekowa (sb64) i lan

oba sloty isa wolne- wiec nie wiem jak to sie dzieje ze ona nie ma zasobow

w sumie to chyba nie chodzi o przerwanie tylko o przydzialy pamieci- czy jak to sie tam nazywa- takie adresy np 00000F- 0100101F- tego jej chyba brakuje


(Zbych ) #5

Ale jak sprzęt nie może znaleść wolnego przerwania to również nie otrzyma przydziału pamięci spróbuj przełozyć karty w inne sloty mozliwe że AGP chce wykorzystać to samo przerwanie co któraś karta , pamiętam że na BX też tak kiedyś mi sie zdarzyło , wystarczyło przełożyć bodajże karte dzwiękową w inny slot PCI , Kiedys coś czytałem że najlepiej jak karta sieciowa znajduje sie w najniższym slocie PCI , natomiast slot PCI pod AGP najlepiej pozostawić pusty bo te dwa sloty mogą korzystać z tych samych przerwań , a na BX każde urządzenie musi mieć inne przerwania , dzisiejsze chipsety potrafią jedno przerwanie wykorzystać do kilku urządzeń (kart rozszerzeń)


(sniper00) #6

dopóki nie zainstalujesz sterów do obsługi płyty głównej nie uda ci się odpalić ati… szukaj może ktoś ma, albo na stronie producenta pod konkretny model chipsetu… Jaka to płyta i jaki chipset?


(Zbych ) #7

sniper00 aleś sie upar na te stery do płyty , stare płyty jak i nowe na intelu nie wymagają zainstalowania sterowników do chipsetu , a posiadając nagrywarke DVD wręcz jest to niewskazane , nowsze stery do płyt na intelu automatycznie sie wyłaczają kiedy w kompie znajdą nagrywarke DVD zwłaszcza litle-on jednoczesnie informując ze kontynuacja instl. oprogramowania może zakonczyć żywot nagrywarki DVD . Sterowników do intela nie należy instalować do starych płyt gł dlatego że posiadają one w sobie accelerator kanałów IDE , na starych płytach te kanały są są tak jaby jednością co powoduje przyspieszenie działania obu tych kanałów co w konsekwencji może uszkodzić napęd CD lub DVD.


(Biedrek) #8

sniper- zbych ma racje- ja akurat sporo czasu spedzilem przxy takich “przedpotopowych maszynach”- i tam tylko jak byl chipset via to sie cos instalowalo- jak intel tak jak u mnie - to nic sie nie wrzuca.

a co do podmianki miejsca kart zrobilem troche inaczej- wyjalem lan i dzwiek i zosawilem sama grafike- i nic z tego- dalej to samo

ale jeszcze pokombinuje z tymi ustawieniami kontroli zasobow w biosie- wiem ze jedno ustawienie daje cala wladze biosowi a drugie powoduje ze wszystko ustawia windows- to jesli sie nie myle to jest ta opcia w biosie- resources controlled by: auto, manual :slight_smile:

bede walczyl dzis jeszcze w nocy pozdrawiam

Złączono Posta : 25.03.2006 (Sob) 10:05

niestety wyglada na to ze ta plyta po prostu nie obsluzy tej karty- mimo moich usilnych prob- i przestawiania w ta i spowrotem wszelakich ustawien w biosie i windowsie- karta nie chce ruszyc- nawet jak jest jako jedyna w komputerze to pisze ze brak jej wolnych zasobow- coraz bardziej sklaniam sie ku opinii ze moja plyta glowna nadaje sie juz tylko na zlom… prawdopodobnie ma to tez zwiazek z tym ze karta ma agpX8 a plyta tylko X2. pozdrawiam i dzieki za podpowiedzi

Złączono Posta : 26.03.2006 (Nie) 18:55

walczylem dalej- nie chcialem sie poddac: wymontowalem z kompa lan i sound- zostawilem tylko vga - na zupelnie nowy dysk (pozyczylem:)) puscilem instalke win xp- i wiecie co? nie udalo sie…

pliki sie skopiowaly, restartnal sie chyba ze 2 razy a potem jak juz byl zainstalowany to byla rozdzielczosc 640x480 i zainstalowana standartowa karta graficzna- wiec puscilem instalke driverow- i znowu- zainstalowaly sie bez problemu ale nie znalala sobie wolnych zasobow… PODDAJE SIE! !!

jak ktos ma jakies sugestie to prosze pisac- ale coraz bardziej sklaniam sie ku temu ze SPRZEDAM KARE ATI RADEON 9200SE - a kupie sobie cos miej wymagajacego…