No MS strasznie namieszał z tym oferując panele sterownia grafiką od Intela i Nvidia w swoim sklepie. Niby miało to pozwolić na aktualizacje ich bez instalowania całego pakietu sterowników ale jak widać powoduje tylko większy zamęt.
Dalej to samo. Odinstalowałem stary sterownik i dałem nowy, bez skutku. Tak jak pisałem na początku, zainstalowałem na próbę Adobe Premiera (wcześniej jak instalowałem win 10 to system sam zainstalował sterownik i to mi wystarczało) I ten krzyczy że potrzebny nowy sterownik by wykorzystać kartę z CUDA co przyśpiesza rendering.
Próbowałeś wykonać porady @Kisielek? Sprawdzałeś, czy nie masz zainstalowanego panelu sterowania ze sklepu MS?
Jak pamiętam to niczego ze sklepu MS nie instalowałem. W “normalnym” panelu sterowania jest co prawda
panel sterowania NVIDIA ale jest nie aktywny (nie otwiera się).Spróbuj wywalić sterowniki przy pomocy tego https://www.guru3d.com/files-details/display-driver-uninstaller-download.html
Później wejdź do sklepu Windowsa i poszukaj nvidia i wywal wszystko z nią związane.
Następnie zainstaluj normalne sterowniki ze strony nvidia.
STEROWNIK odinstaluj tylko i wyłącznie za pomocą - https://www.dobreprogramy.pl/Display-Driver-Uninstaller,Program,Windows,47643.html
Po kiego ci "Game ready?
Masz zainstalować normalny sterownik a nie komplet dodatków.
BTW, 630 jest na tyle popularną kartą że system powinien sam ją zainstalować.
Masz oznaczenie GF przyjacielu. To znaczy że twoja karta graficzna należy do rodziny Fermi. Nie zainstalujesz nowego oprogramowania. Ostatnia działająca aktualizajca to: 391.35
Stary sterownik usunąłem za pomocą Display w trybie awaryjny i również w tym trybie zainstalowałem nowy sterownik pobrany z NVidi. Istalka poszła. Mam panel sterowania NVidia. I tak to wygląda.
Premiera dalej krzyczy że brakNa CUDA w Adobe Premiere Pro CC (wersja 2018 i wyżej) to rekomendowane jest minimum GTX970 i sterownik 411.63 (CUDA 9.2).
https://helpx.adobe.com/pl/premiere-pro/system-requirements.html#gpu-acceleration
Tak jak wspomniałem NIE ZAINSTALUJESZ NOWSZEJ WERSJI STEROWNIKA NIŻ 391.35
Przeczytaj ten artykuł od Nvidi. Nie męcz się ponieważ nic nie zrobisz.
Czyli co ? zostaje darować sobie Adobe Premiere albo zmienić kartę.
No chyba że trafisz tanią używkę GTX970 ale z tym byłbym ostrożny.
Wygląda że sprawa się rozwiązała. Myślę że temat można zamknąć a ja zastanowię się co wybrać.
A tak z ciekawości zerknąłem na te karty no i dla mnie szok cenowy, nawet te najtańsze.
No niestety - $$$ poszybowały w górę z powodu koronawirusa. Jakbyś zdecydował się na używkę to chociaż aby miała 1 miesiąc gwarancji rozruchowej bo możesz trafić na przegrzaną albo z koparek kryptowalut.
Mam swoją zasadę że nie kupuję “używek” wolę dołożyć i kupić nowe.
Ja tak samo a jak kupuje nowe to wole dopłacić i mieć coś z lepszej jakości marki i przy okazji wydajność.
Bo potem taki janusz cieszy sie że między innymi nie wydał kasy 300zł na dysk tylko 150zł
i dysk mu regularnie pada po 2-3 lata, a nawet po paru miechach, kiedy ja mam starego dziada co ma 12 lat i działa do dziś…
Tak że skąpy płaci podwójnie a nawet i wtedy będzie musiał szykować sie na kolejny zakup.
Mi sie udało grafike kupić w niemczech z wysyłką do polski bo jak widzę tą patologie w podbijaniu cen to ciężko cokolwiek w polsce już sensownego kupić teraz najgorzej bo jeszcze złotówka spadła wartością na giełdzie mi sie udało dokupić co potrzeba przed kryzysem na szczęście…