Jakiś miesiąc temu komputer był w serwisie bo spaliła się płyta główna. Serwis wstawił używkę, która działa ok, ale po serwisowaniu komputera zaczęły się problemy z kartą graficzną - po jakimś czasie od włączenia komputera (kilka godzin) odmawia posłuszeństwa - np. nie da się uruchomić żadnej gry. Siada DirectDraw i Direct3D. Oczywiście sterowniki do karty graficznej przeinstalowane, DirectX też nowy i nic.
Zauważyłem, że może to być wina sterowników do płyty głównej, ale nie mogę zainstalować sterowników dedykowanych do mojego modelu bo instalator twierdzi tak:
"Wykryte zostały wcześniejsze sterowniki Narzędzia systemowe NVIDIA.
Aby zapewnić właściwą instalację nowych sterowników, trzeba odinstalować istniejące sterowniki".
Na poprzedniej płycie głównej były nForce chyba 570, podczas serwisu chyba nie instalowali nowych.
I w czym jest problem - odinstalowałem te stare sterowniki ale chyba nie do końca coś poszło bo cały czas nie mogę zainstalować nowych, próbowałem już programem Driver Cleaner 3 ale się same przywracają cały czas…
Proszę o radę…
System: Win XP SP3
grafa: Radeon X800 GTO 256MB/256bit
płyta główna: Gigabyte GA-M61SME-S2
procesor: AMD Athlon 64 3500+
Jak odinstalować do reszty stare sterowniki i zainstalować nowe od płyty głównej? Revo uninstaller i CCleaner też już próbowałem… Bez rezultatów…
Te sterowniki bardzo często “wykładają” system, do tego zwróć uwagę, że nie są zgodne z jego płytą główną, która zawiera NVIDIA® GeForce 6100 / nForce 405 a sterowniki są dla 630i/GeForce 7150, 630i/GeForce 7100, 610i/GeForce 7050
Leogict , Czyli była zmiana płyty bez reinstalacji systemu? Wejdź w menedżer urządzeń i odinstaluj poszczególne urządzenia systemowe, kontrolery itp. następnie albo odśwież zawartość menedżera - zainstalują się domyślne sterowniki windowsowe (jeśli je system zawiera) lub zainstaluj wcześniej ściągnięte ze sterony producenta płyty głównej http://www.gigabyte.pl/products/page/mb … /download/ - na początek tylko instaluj “Chipset”