Nie moge zainstalowac W8

Witam, próbuje zainstalować w8 i nie moge, odpalam płytkę, instalator sprawdza czy może zainstalować, wybieram opcje aby niczego nie zachowywał po starym systemie w7. Potem wyskakuje okno że system przygotowuje sie do instalacji, za czym dojdzie do 100 % to trwa z 30 minut, potem jest restart i na tym koniec, po restarcie pokazuje się tylko logo w8 ale nic dalej się nie dzieje, czekałem z godzinę i nic . Jaka może byc przyczyna ?

Spróbuj niestandardowa instalacja, format partycji, utworzyć od nowa i wtedy install.

jak w siódemce sformatowac C ? a potem utworzyc od nowa , nigdy takiej opcji nie robilem

wkładasz płytę windows 8

Leci te całe przygotowani etc.

Wybierasz z dwóch opcji tą drugą czyli instalacja niestandardowa

W nowym oknie widzisz wszystkie partycje.

Zaznaczasz systemową, klikasz więcej ( albo jakoś tak pod tym oknem ) i tam masz usuń, formatuj etc.

Kliknij formatuj

Potem wybierz tą partycję do instalacji i lecisz

Nie do końca rozumiem w którym miejscy instalator przestaje tobie działać

wkładam płytke , odpala sie starter, wpisuje klucz ide dalej, pyta czy zachować coś z starego systemu win7, wybieram nic, klikam dalej. Potem już na cały ekran wyskakuje przygotowanie do instalacji od 0 do 100 % z komunikatem ze troche to potrwa i system zostanie podczas procesu uruchomiony klilka razy, czekam az dojdzie do 100% i następuje pierwszy restart, płyta rozpędza i wyskakuje dokładnie taki ekran http://www.pcper.com/files/imagecache/a … Screen.jpg i nic sie nie dzieje

Ok.

Zrób tak jak napisałem Tobie wyżej czyli sformatuj partycję podczas instalacji systemu.

Druga sprawa jaka może być to, że po prostu Windows 8 nie będzie działał Tobie na danym sprzęcie. Ja tak mam, że na rocznym notebooku nie mogę zainstalować 8. Ale spróbuj pierwszą możliwość czyli poprawne zainstalowanie systemu na czystej partycji.

Nie wiem nic nie idzie, nawet nie mam opcji wyboru partycji do instalacji, bo jeszcze do tego zapewne nie dochodzi instalacja

z tego ci pisałeś to ten proces dawno już przeszedłeś.

Pobierz np Gparted, wypal na płycie, sformatuj partycje i zainstaluj.

Albo mi się wydaje albo kolega odpala instalke windowsa 8 spod systemu windows 7…

Wkładasz płytę -> uruchamiasz ponownie komputer -> ustawiasz bootowanie z cd/dvd -> i dalej chyba sobie poradzisz.

Jak masz więcej niż jeden dysk to proponuję odpiąć pozostałe.

To też może, lecz nie musi, kolidować przy instalacji Win 8 (sam miałem podobny problem).

tak tez robiłem i nic, a dysk mam jeden

sformatowałeś partycje Gparted?

I podaj sprzęt na jakim to instalujesz. jeżeli notebook to model jeżeli PC to tylko płytę główną.

jeszcze nie formatowalem, bo nie mialem kiedy

Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-K8NE

Ok, na sprzęt nie ma żadnych przeciwwskazań do instalacji systemu. Zrób tak jak Tobie napisałem i powinno być dobrze.