Nie mogę zainstalować Windows 8 na dysku z systemem partycji GPT

Płyta główna asrock z97 pro, parę lat temu bez zmieniania niczego nie było problemu z instalacją, a teraz jest. Na dysku z MBR można zainstalować normalnie. Płyta ma UEFI więc teoretycznie nie powinno być problemu. Próbowałem orginalną płytę windows 8, z której zainstalowałem kiedyś bezproblemowo. Czasami komputer nie chce wystartować i “zawiesza” się na ekranie startowym płyty głównej, ale po 2-4 resetach windows uruchamia się normalnie. Jednak dzieje się to rzadko, nawet z wyłączoną opcją szybkiego startu, komputer włącza się szybko. Czy może to być jakaś awaria płyty? Dodam, że próbowałem już przywrócenia opcji domyślnych.

Gdzieś przeczytałem w necie, że W10 w dyskach powyżej 1TB wymaga partycji GPT, a jeśli dysk jest mniejszy, to partycja powinna być MBR. Może w czymś Ci to pomoże.
I sprawdź w miarę możliwości, czy nie masz błędu gdzieś w bootsektorze, bo to też może być przyczyną tych problemów.

Raczej nie to, jak już wspomniałem nie mam możliwości ponownego zainstalowania win8, który 3-4 lata temu zainstalowałem bez problemu. Apropo to o czym mówisz mogło mieć coś wspólnego z ograniczeniami partycji GPT i MBR. Co do bootsektora to raczej też nie bo wpiąłem nowiuśki dysk, tyle, że go przygotowałem pod windowsem, a nie z instalatora. Ale nie mam możliwości instalacji ani na nowym, ani na starym.

A nie możesz spróbować zainstalować systemu z pendrive’a? Win8 powinien mieć wtedy partycje MBR, ale system sformatuje automatycznie dysk tak, jak trzeba. Obraz możesz pobrać legalnie z różnych źródeł (bo może to być wina płyty z systemem chociażby).

Dziękuje za próbę pomocy. Rozwiązanie, które proponujesz próbowałem wcześniej.
Sprawa jest już załatwiona, aktualizacja UEFI rozwiązała problem. Dla ciekawości dodam, że teraz przy próbie instalacji na dysku z systemem partycji MBR pokazuje się ostrzeżenie, że jest to niemożliwe i dla systemów z EFI wymagany jest system partycji GPT.