Witam, potrzebuję szybkiej pomocy, bo laptop jutro musi wyjechac. Laptop to asus r540sa z dyskiem goodram 256gb ssd, problem w tym, że gdy próbuję zainstalowac windows 7 przygotowany pod uefi (jeżeli sformatuje go pod mbr w ogóle go nie widzi) to przy ekranie ładowania instalacji wywala blue screen 0x0000007e, chciałem zmienić z ahci na ide, ale niestety nie mogę, próbowałem nawet windowsa 10, ale tu nie pokazuje, że nie widzi sterowników do dysku twardego i nie chce mnie dalej puścić? czy ktoś może coś poradzić. Oczywiście instalka jest na pendrive i formatowałem różnymi programami, od media creation tool, przez windows 7 usb/dvd download tool do rufusa i win setup from USB
Wina leży po stronie chipsetu Nvidii. Chodzi o model chipsetu “NVidia MCP79”. Jego niedoróbki są faktem, ale być może są takie modele SSD, które go tolerują. Jedyną szansą jest znalezienie Kogoś, kto trafił na ten jedyny model.
Ok, rozumiem. Udało mi się zainstalować z oryginalnej płyty windows vistę home basic, jest szansa,ze jak włożę oryginalną płytę windowsa 7 to zadziała?
Instaluj z płyty DVD z W7.
Do pobrania ISO.
Próbowałem, płyta dvd i program windows usb/dvd download tool wymiękły, ten sam blue screen. Jedynie co ruszyło to instalacja windows 7 x32, ale też był brak sterowników do ahci
No to chyba coś z nim nie tak?
Zrób mu aktualizację biosu.
Edit:
Widać jakiś faktycznie problematyczny ten sprzęt - poczytaj.
ale też był brak sterowników do ahci
Ale te sterowniki ma system W7?
Edit:
Albo niestety trzeba mu system W10.