Nie mogę zainstalować windowsa 7 na ahci - blue screen


(liriusz) #1

Witam, potrzebuję szybkiej pomocy, bo laptop jutro musi wyjechac. Laptop to asus r540sa z dyskiem goodram 256gb ssd, problem w tym, że gdy próbuję zainstalowac windows 7 przygotowany pod uefi (jeżeli sformatuje go pod mbr w ogóle go nie widzi) to przy ekranie ładowania instalacji wywala blue screen 0x0000007e, chciałem zmienić z ahci na ide, ale niestety nie mogę, próbowałem nawet windowsa 10, ale tu nie pokazuje, że nie widzi sterowników do dysku twardego i nie chce mnie dalej puścić? czy ktoś może coś poradzić. Oczywiście instalka jest na pendrive i formatowałem różnymi programami, od media creation tool, przez windows 7 usb/dvd download tool do rufusa i win setup from USB


(altunyo) #2

Wina leży po stronie chipsetu Nvidii. Chodzi o model chipsetu “NVidia MCP79”. Jego niedoróbki są faktem, ale być może są takie modele SSD, które go tolerują. Jedyną szansą jest znalezienie Kogoś, kto trafił na ten jedyny model.


(liriusz) #3

Ok, rozumiem. Udało mi się zainstalować z oryginalnej płyty windows vistę home basic, jest szansa,ze jak włożę oryginalną płytę windowsa 7 to zadziała?


(JNJN) #4

Instaluj z płyty DVD z W7.

Do pobrania ISO.


(liriusz) #5

Próbowałem, płyta dvd i program windows usb/dvd download tool wymiękły, ten sam blue screen. Jedynie co ruszyło to instalacja windows 7 x32, ale też był brak sterowników do ahci


(JNJN) #6

No to chyba coś z nim nie tak?

Zrób mu aktualizację biosu.

Edit:

Widać jakiś faktycznie problematyczny ten sprzęt - poczytaj.

ale też był brak sterowników do ahci

Ale te sterowniki ma system W7?

Edit:

Albo niestety trzeba mu system W10.