Nie mogę zainstalować XP na nowym komputerze


(rad @ interia.pl) #1

Nie mogę zainstalować XP na nowym komputerze.

Na początku instalacji wyskakuje mi niebieska plansza i napis 00000076.

Na razie słyszałem 2 teorie;

  1. System XP nie obsługuje SATA.

  2. System XP nie obsługuje procesorów z 2 rdzeniami.

Może jakaś 3 teoria?


(adam749) #2

Masz zintegrowane stery SATA z instalką??


(rad @ interia.pl) #3

nie


(Cosik Ktosik) #4

Obie teorie to mit.

Jaki to komputer: laptop, czy zwykły PC?

Jak laptop, to integruj sterowniki, a jak zwykły to najpierw w Biosie w integrated Peripherals ustaw tryb SATA na IDE.

To był błąd 0x00000076: PROCESS_HAS_LOCKED_PAGES?


(rad @ interia.pl) #5

To PC stacjonarny


(Cosik Ktosik) #6

Jeżeli miałeś błąd podany przeze mnie w poprzednim poście, to zintegruj sobie SP2 z płytą instalacyjną. Problem powinien zniknąć, gdyż w SP2 został rozwiązany problemu STOPu 0x00000076: http://support.microsoft.com/kb/811113/en-us

W normalnej pracy modyfikujesz klucz rejestru: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management TrackLockedPages i ustawiadz mu wartość 1. Ty nie Masz takiej możliwości, więc zintegruj sobie tego SP2.


(Scorpion1948) #7

lub z SP3 sobie instalke zintegruj


(rad @ interia.pl) #8

Teraz dla odmiany mam problem 0000007E


(Cosik Ktosik) #9

Mam prośbę, podawaj także przyczynę (jest gdzieś na dole) oraz nazwę błędu. Ja teraz mogę tylko sądzić, że jest to SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED, to może być wszystko (coś z kartą graficzną, a nawet za mało miejsca na dysku). Muszę znać podaną przyczynę.

W którym momencie Masz ten błąd i czy Masz już tą płytę z SP2?

Jeżeli Masz jakieś dodatkowe karty rozszerzeń (PCI) wyciągnij je. Instaluj na minimalnym zestawie.


(Kolmar) #10

Najprawdopodobniej jedna z partycji jest uszkodzona. Proponuję ponowny podział dysku na partycje.

PS. Tym razem porządnie.


(rad @ interia.pl) #11

Tutaj jest ten monit;


(adam749) #12

Zobacz: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic589642.html


(Kolmar) #13

http://support.microsoft.com/kb/330181

http://forums.whirlpool.net.au/forum-re ... 80381.html

Podtrzymam swą poprzednią poradę.


(rad @ interia.pl) #14

No i po problemie!

Wystarczyło zainstalować XP SP2

Dzięki!