Czyscilem " zbednosci " jakims programem ( niepotrzebnie, bo mam 160 GB wolnego ) i teraz po kazdym uruchomieniu komputera wysuwa sie tacka napedu DVD, ( pusta ), ktorej nie mozna schowac. To jest denerwujace i przerasta moja wiedze.
Komputer stacjonarny Gateway 507 GR. Prosze o porade.
Jakim to “programem” czyściłeś ten komputer? Bo mógł być to podstawiony groźny wirus/trojan pod program pseudo-optymalizujący system. Chyba że korzystałeś z pewnego oprogramowania z zaufanych stron to odpada taka możliwość.
To byl CC-Cleaner. Komp. jest absolutnie czysty. COMODO antiv. ze wszyskimi opcjami + IObit sec.360 czesto skanowany i nic ostatnio nie instalowalem. Komputer glownie sluzy mi do muzyki, jak i przegladania Onet , Wikipedi, naszych stron.
Rozebralem prawie caly komp.sprawdzilem wszystkie dostepne opcje, zrobilem przywracanie systemu a ta tacka …dalej nie chce schowac sie. Nie mam pomyslu, co moge jeszcze zrobic?
Czyli przyczyną jest system. Jak masz włączone przywracanie systemu to przywróć system sprzed momentu czyszczenia CCleanerem. Testowo możesz wyłączyć wszystkie programy z autostartu narzędziem msconfig i sprawdzić jak się wtedy zachowa.
– Dodane środa, 19 sty 2011, 20:24 –
Czyli przyczyną jest system. Jak masz włączone przywracanie systemu to przywróć system sprzed momentu czyszczenia CCleanerem. Testowo możesz wyłączyć wszystkie programy z autostartu narzędziem msconfig i sprawdzić jak się wtedy zachowa.
…oczywiscie , ze przywracalem system zaraz po wystapieniu problemu, kiedy inne poszukiwania nie dawaly efektu, jak sprawdzenie zgodnosci sterownikow . oraz w …“sprzecie”… niestety bez powodzenia.
Wszedlem , jak sugerowales do >konfiguracji systemu < ale tam jest dzungla i bez tkzw. > step by step < nie bede wiedzial , jak postapic dalej. Sorki, ze przynudzam, ale nie jestem zawodowym’’ naprawiakiem’’.
W konfiguracji systemu na razie nic nie szukaj, wciśnij skrót Windows i R, wpisz msconfig i na zakładce uruchamianie odznacz wszystkie zaznaczenia. Po restarcie spr czy problem z tacka się powtarza, jak dalej tak to z powrotem przywróć zaznaczenia przy tych opcjach.