Nie moge zamknac tacki napedu DVD

Czyscilem " zbednosci " jakims programem ( niepotrzebnie, bo mam 160 GB wolnego ) i teraz po kazdym uruchomieniu komputera wysuwa sie tacka napedu DVD, ( pusta ), ktorej nie mozna schowac. To jest denerwujace i przerasta moja wiedze.

Komputer stacjonarny Gateway 507 GR. Prosze o porade.

Maciej.

Jakim to “programem” czyściłeś ten komputer? Bo mógł być to podstawiony groźny wirus/trojan pod program pseudo-optymalizujący system. Chyba że korzystałeś z pewnego oprogramowania z zaufanych stron to odpada taka możliwość.

Dzieki za zainteresowanie.

To byl CC-Cleaner. Komp. jest absolutnie czysty. COMODO antiv. ze wszyskimi opcjami + IObit sec.360 czesto skanowany i nic ostatnio nie instalowalem. Komputer glownie sluzy mi do muzyki, jak i przegladania Onet , Wikipedi, naszych stron.

Rozebralem prawie caly komp.sprawdzilem wszystkie dostepne opcje, zrobilem przywracanie systemu a ta tacka …dalej nie chce schowac sie. Nie mam pomyslu, co moge jeszcze zrobic?

Tacka nie chce się zamknąć nawet w BIOSie przykładowo lub w trybie awaryjnym systemu?

>>Tak , wtrybie awaryjnym zamknalem ja recznie i byl spokoj nie wysuwala sie. Po restarcie dalej to samo.

Zapomnialem dodac , ze mam system Win. XP-home.

Czyli przyczyną jest system. Jak masz włączone przywracanie systemu to przywróć system sprzed momentu czyszczenia CCleanerem. Testowo możesz wyłączyć wszystkie programy z autostartu narzędziem msconfig i sprawdzić jak się wtedy zachowa.

Dodane środa, 19 sty 2011, 20:24

Czyli przyczyną jest system. Jak masz włączone przywracanie systemu to przywróć system sprzed momentu czyszczenia CCleanerem. Testowo możesz wyłączyć wszystkie programy z autostartu narzędziem msconfig i sprawdzić jak się wtedy zachowa.

…oczywiscie , ze przywracalem system zaraz po wystapieniu problemu, kiedy inne poszukiwania nie dawaly efektu, jak sprawdzenie zgodnosci sterownikow . oraz w …“sprzecie”… niestety bez powodzenia.

Wszedlem , jak sugerowales do >konfiguracji systemu < ale tam jest dzungla i bez tkzw. > step by step < nie bede wiedzial , jak postapic dalej. Sorki, ze przynudzam, ale nie jestem zawodowym’’ naprawiakiem’’.

W konfiguracji systemu na razie nic nie szukaj, wciśnij skrót Windows i R, wpisz msconfig i na zakładce uruchamianie odznacz wszystkie zaznaczenia. Po restarcie spr czy problem z tacka się powtarza, jak dalej tak to z powrotem przywróć zaznaczenia przy tych opcjach.

…tak, ja to juz robilem w srode. Dalej fiasko, ale wymyslilem cos !!

wylaczylem komp. z sieci

zdjalem obudowe i odlaczylem kable z DVD ( nalezy odczekac , az spadnie napiecie z kond.elektr. )

ponowne uruchomienie ( z odlaczeniem )

i ponowne uruchomienie z zalaczonymi kablami aby kreator zainst. to , co wykryl i…

…wszystko dziala pieknie.

…dziekuje Ci bardzo, za trud jaki wlozyles, aby mi pomoc. Czasami tkzw. …zlosliwosc przedmiotow

martwych sprawia nam nieprzewidziane klopoty. Dzieki raz jeszcze.