Nie moge zobaczyć podglądu w xxamp

witam proszę o pomoc. Zainstalowłem u siebie xxamp wszystko dobrze zainstalowałem utworzyłem baze danych i napisałem skrypt testowy żeby zobaczyć czy to działa:

<?php

echo "hello world!";

?>

Taki prosty skrypcik dla sprawdzenia. Powrzuceniu tego na podgląd wyskoczyło coś takiego:

Parse error:syntax error, unexspected T_ECHO in D:\xxamp\htdocs\test.php on line 2

Wynika z tego jakby w skrypcie był bład, ale jaki błąd może być w takim króciutkim i prostym skrypcie?A może moja wersja php jest za słaba do tego skryptu :smiley: Pomóżcie mi bo ten zator mi wszystko blokuje. Zgóry dzięki

zip1 , proszę zapoznaj się z tą stroną oraz tym tematem, a następnie,używając przycisku image.php?album_id=20&image_id=4038

Nie słyszałem o czymś takim. Znam XAMPP i o to Ci chyba chodzi. Jaką masz wersję?

Sprawdź, czy w linijce z echem nie ma jakichś znaków specjalnych (niewidocznych) - ew. napisz ten kod od nowa w notatniku.

Czy ten komunikat o błędzie generuje na pewno parser PHP? Czy strona serwisu (localhost lub 127.0.0.1) działa poprawnie?

Masz racje pomyliłem sie z jedną literką. Strona wyświetla się poprawnie. Mam wersje 1.7.7 nie używam notatnika pisze w notepad++pobranym stąd.Oto moje zabezpieczenia

te strony xampp już nie są dostępne dla każdego bezpieczny

Użytkownik root w MySQL ma już hasło bezpieczny

PhpMyAdmin password login is enabled bezpieczny

php is not running in "safe mode" niebezpieczny

a ftp server is not running or is blocked a firewall nieznany

a pop3 server like Mercury Mail is not running or is blocked by firewall nieznany

czy te zabezpieczenia sa wystarczające?Ten skrypcik miał rozszerzenie*.php więc chyba generuje parser php.Jak sprawdzić niewidoczne znaki?

Dodane 08.12.2012 (So) 21:30

Ok zlokalizowałem problem to nie będą niewidoczne znaki php mi nie wiem czemu nie działa :frowning: Napisałem test z rozszerzeniem *.html i to wyświetliło się na podglądzie prawidłowo tak jak miało. Zresztą w pliku htdocs jest index.html i index.php gdy klikne na ten pierwszy wyświetli się it works! a na ten drugi pod kodem który się ukazuje pisze something is wrong with the xampp instalation :frowning: Tylko co to jest to something?skoro html działa to czemu php nie?

Pozatym jak wyłacze komputer i włacze np. za dwie godziny to jak wejde w control panel to zawsze musze znowu MySQL zaznaczać bo się odchaczy zabezpieczenia podałem wcześniej co mogłem żle zainstalować?

Może coś zmieniałeś w pliku konfiguracyjnym PHP (php.ini), jest tam jakiś błąd i to skutkuje takim zachowaniem?

Zrób kopię tego folderu z całym serwisem, odinstaluj go (usuń śmieci - pozostałe foldery), na czysto znów zainstaluj go ponownie i wtedy sprawdź.

Nie wiem co mam o tym myśleć na 10 prób jedna się udaje jest dobrze.To raz działa raz nie?nierozumiem.Podgląd jest w dwóch egzemplarzach jeden *.TXT

drugi *.php podgląd w txt działa zawsze choć rzecz jasna wolałbym tamten jak dam rozszerzenie*.html też zawsze działa.Zastanawiające jest to że php działa kiedy ma na to ochote, jakieś cuda bo ja nic nie przestawiam.

Nic nie robiłeś z PHP od momentu instalacji? Miałeś może wcześniej zainstalowaną jakąś inną wersję PHP? Spróbuj od nowa na czysto.

Tamtego xamppa odinstalowałem.Zainstalowałem wersje 1.7.3 bo czytałem na innych forach że te starsze są lepsze,mimo to nadal nie wiem czemu lecz pół dnia wykonywałem testy wpisując w funkcje echo różne zwroty. Efekt raz działał raz nie jak to wytłumaczyć logicznie?Przynajmniej już nie mam w indexsie.php tego “something wrong” podgląd *.html i *.txt za każdym razem był dobry.Teraz na wieczór zainstalowałem na tym wordpressa.Narazie błędów w CMS 'ie nie zobaczyłem z tego powodu( może by była kicha z logowaniem ale na lokalny nikt mi się logował nie będzie). W każdym razie dzięki za zainteresowanie się sprawą

Nie czytałem nic o tym, że starsze wersje XAMPP są lepsze (w czym?), ja wolę mieć najnowszą wersję bo ona pewnie ma załatane błędy.

Faktem jest, że mam też osobno jakąś starszą wersję (1.7.2?), ponieważ w niej jest sterownik (biblioteka) do bazy MS SQL dla PHP, a w nowszych już tego nie ma. A czasami (rzadko, ale jednak) korzystam z bazy MS SQL.