Nie mogę zrobić partycji dysku

Witam mam problem z partycją nie wiem jak to wytłumaczyć więc pokaże zdjęcia

i nwm o co chodzi

No nie żartuj. Przecież wszystko masz tam po polsku napisane. Tak na chłopski rozum:
partycja ma np. 20 GB, na niej jest 15 GB danych, a Ty próbujesz ją zmniejszyć o np. 6 GB. No tak to się nie da.

A zauważyłeś że na tej partycji jest ponad 500 GiB wolnego miejsca?

@FletroX zamknij to okno i pokaż układ partycji na taj grafice którą zasłania.

2 polubienia

no właśnie nie rozumiem bo paczaj no mam tam wolne 500 gb i nie mogę zwolnić miejsca

Defragmentacja była wcześniej zrobiona?

czyli bo nie ogarniam co to jest?

a dobra nie robiłem

To zrób i spróbuj jeszcze raz.

https://gparted.org/ Pobierz, wypal na płycie albo utwórz pendrive i pomniejsz partycję poza systemem.

1 polubienie

W NTFS jeszcze pozostaje często problem MFT, którego kopia lubi siedzieć pod koniec dysku/danych.

A plik hibernacji czy swapu nie może kolidować? Kiedyś miałem podobną sytuację że nie mogłem wyprosić windowsa o pomniejszenie partycji na której był zainstalowany dlatego poleciłem gparted.

Jeśli dysk jest w MBR ?, to co da zmniejszenie woluminu C, powiększając nieprzydzielone, do utworzenia dodatkowej partycji. Limit partycji podstawowych w MBR masz 4 i już masz tyle. Jakby można było jedną z partycji podstawowych przekonwertować na logiczną w obszarze logicznym jako obszar w którym by można było utworzyć więcej partycji. A tak to jest problem jak dysk jest w MBR. Ale ogólnie jeśli chodzi o samo zmniejszenie, to gparted powinien poradzić o ile dalej nie będzie blokowało.

Z dostępnych danych prawie pewne jest że to GPT. Poza tym nie jest powiedziane że chodzi o tworzenie nowej partycji.