Nie mogliśmy utworzyć nowej partycji ani zlokalizować istniejącej


(pocolog) #1

Witam,
Podczas próby instalacji systemu dostaję lakoniczny komunikat:
"Nie mogliśmy utworzyć nowej partycji ani zlokalizować istniejącej. Aby uzyskać więcej informacji, zobacz pliki dziennika Instalatora systemu Windows."
Dysk SSD sprawny. Płyta główna oparta na BIOS - jeśli to ma znaczenie. Wcześniej aktualizacja Windowsa 7 do 10 przebiegła bez problemu i system pracował, jednak potrzebuję zrobić czystą instalację.
Partycjonowanie instalatora Windows i diskpart tworzy poprawnie partycje na dysku (przygotowywałem partycje też gparted), ale bez znaczenia czy wskażę instalatorowi gotową partycję czy pusty dysk dostaję ten sam komunikat.
W internecie znalazłem jedynie porady, aby zmienić nośnik instalacyjny (ale ten jest sprawny bo instalacja na laptopie przebiegła bez problemu).
Proszę o poradę jeśli ktoś spotkał się już z takim problemem.
edit.
Informacja gdzie szukać dziennik Instalatora Windows też mile widziana :wink:


(JNJN) #2

Już było, to jakaś niezgodność biosu, kontrolera sata, dysku i sterów systemu W10.

Rozumiem, że bios najnowszy, ustawiony tryb AHCI i mimo wszystko pobierz najnowsze ISO i instaluj z płyty DVD.

Edit:

Dysk SSD podpięty do gniazda sata płyty 0 lub 1 i reszta wypięta, chyba, że napęd DVD też sata, to ma zostać wpięty.


(pocolog) #3

Użyłem szukajki na forum i nie trafiłem na podobny temat - wybacz.
Bios muszę sprawdzić czy ma aktualizację, tryb AHCI, ISO najnowsze z Creators Update, z płyty DVD raczej nie dam rady bo napęd niedomaga. Dlatego instaluję Windows 10 bo nie czyta mi oryginalnych płyt z Windows 7 a pobrać ze stron MS też nie mogę starszej wersji niż 8 :confused:
edit.
Popołudniu sprawdzę jak będzie kiedy podepnę tylko jeden dysk i popróbuję na różnych złączach.


(tphz) #4

Obraz iso (po weryfikacji klucza produktu) windows7 możesz pobrać tutaj -> https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows7


(pocolog) #5

Tyle, że moje klucze nie przechodzą tam weryfikacji :confused: MS jest dziwny, bo przy W10 te klucze już przechodzą :wink:

Widziałem już w życiu wiele, ale Windows nadal potrafi mnie zaskoczyć :smiley: Kiedy mu zostawiłem tylko jeden podpięty dysk to się zainstalował bez zająknięcia, a po ich ponownym podłączeniu uruchamia się i je normalnie wykrywa. Magia!