Nie można odtworzyć pliku audio

Dobra informacja.
On dał screena chyba do pliku mp3 (taka sama nazwa, po prostu jej nie zmienił podczas zgrywania z płyty), ale możliwe też, że chce uruchomić plik .cda - co nie ma sensu, jednak cały czas utrzymuje, że chodzi o zgrane pliki w mp3.
Szkoda, że właśnie nie dał screena z właściwości tego pliku.
Coś musi źle robić, bo zgrane pliki z płyty w formacie do formatu mp3 normalnie się odtwarzają w każdym odtwarzaczu.
Chyba, że ta płyta faktycznie jest jakoś zabezpieczona przed zgrywaniem…
Zawsze można wówczas odtworzyć normalnie utwór na laptopie z płyty i go „fizycznie” przechwycić za pomocą na przykład darmowego programu Ashampo Audio Recorder Free, który przechwytuje dźwięk z bardzo dobrą jakością i wystarczy jedynie w nim wybrać jakość, rozszerzenie i wybrać źródło dźwięku.
Prosty i funkcjonalny sam z niego korzystam.
Jedynie taka forma przechwytu wymaga czasu, ponieważ trzeba wszystkie zgrywane w ten sposób utwory z płyty odtwarzać w całości, aby je przechwycić.
Jednak jest to metoda ostateczna, kiedy wszystkie inne z jakiejś przyczyny nie działają.

W Windows jest domyślny program do nagrywania dźwięku, jednak jedynie z mikrofonu, więc się nie nadaje.
Można kombinować z przechwytywaniem za pomocą aplikacji Xbox, ale to wymaga już odpowiednich ustawień.

Proszę o wybaczenie ale już się trochę pogubiłem. Dzisiaj skopiowałem pliku audio z CD na pendrive i nie konwertowałem do MP3. Pliki otwierają się z pendrive ale tylko wtedy gdy jest płyta w napędzie laptopa. Po wyjęciu płyty nie można odtworzyc z pendrive i ukazuje sie taki komunikat z tego zrzutu co przesłałem wcześniej.Pozdrawiam.

Bo wtedy to działa jak skróty na pulpicie do dysku d, odłączasz dysk d i skrót z pulpitu już nie działa.

Dla pewności odtwórz na obu „laptopach” takie MP3:

Może ta apka przerobi je na działające MP3 bez płyty w napędzie:

No to po prostu źle wszystko robisz.
Jeśli ty kopiujesz z płyty pliki jedynie .cda i potem chcesz je konwertować do mp3 - to to jest pozbawione sensu.
Konwertowanie plików muzycznych w locie z płyty CD robi się za pomocą programu „Windows Media Player”, który jest „zaszyty” w Windows 10 - jest to stara wersja programu, który zastąpiono w Windows 10 nowszym pozbawionym tej funkcji, ale można go jeszcze w Windows 10 uruchomić (należy to zrobić poprzez zmianę ustawień w systemie).
Wpisz w wyszukiwarce systemowej taką frazę - funkcje systemu
rrrr

Po kliknięciu pokaże się taka tabela
Przechwytywaniehggg
zaznacz ptaszkiem program Windows Media Player
Zamknij i uruchom ponownie system.
Wówczas będziesz miał dostęp do Windows Media Player w którym skopiujesz pliki muzyczne do formatu mp3.
" Gdy nasz album CD wyświetli się w Windows Media Playerze, to teraz wystarczy spojrzeć na górny pasek narzędzi. Znajdziemy na nim opcję o nazwię „Zgraj ten dysk CD”. Gdy w nią klikniemy, Windows Media Player rozpocznie zgrywanie utworów do formatu MP3, do katalogu, który wskazaliśmy w ustawieniach".

Wówczas będziesz miał prawidłowe pliki muzyczne w formacie mp3, które umieścisz na pendrivie.
PS Microsoft niby dodał już do systemowego odtwarzacza w Windows 11 też taką możliwość, ale trzeba byłoby to sprawdzić mając ten system.
Znalazłem taki wpis:
Aktualizacji doczekał się również Odtwarzacz multimedialny. Microsoft w 2022 r. uruchamia beta-testy… ripowania płyt muzycznych Audio CD do plików cyfrowych (AAC, WMA, FLAC, ALAC, MP3). Musiałem długo grzebać w szufladach, by znaleźć działający napęd na USB. Ktoś mógłby uciąć moje złośliwości i słusznie zauważyć, że pewna nisza nadal kupuje płyty z muzyką. Tyle że dla tego promila użytkowników Windows ma rozwiązanie: w Windowsie 11 nadal zawarta jest aplikacja Windows Media Player, która potrafi zgrywać płyty Audio CD".
Czyli stary Windows Media Player można również uruchomić na Windows 11, jeśli te nowe aplikacje do muzyki nadal nie potrafią zgrywać.

Czyli popełniasz błąd który opisałem wcześniej. To nie będzie działać.
Zastosuj się do tego, co napisał @cyngiel_1 - w ten sposób będziesz miał normalne pliki mp3 które odtworzysz wszędzie.

Tutaj masz krótki artykuł pomocy dotyczący funkcji zgrywania dysków CD w Windows Media Playerze

Osobiście do zgrywania płyt CD korzystam z leciwego programu Audiograbber. i polecam.
Ma bardzo przyjemne GUI i działa doskonale, a ponieważ kompresji do innych formatów np. MP3 dokonuje za pomocą np. lame to i wydajność jest całkiem sensowna.

Autor tematu błędnie założył, że płytę audio otwiera tak jak zwykły pendrive i kopiuje sobie zawartość. Efekt jest taki, jakby skopiować nazwy z etykiet produktów, np. mąki i umieścić je na nowej torebce, a następnie być zdziwionym, że nowa torebka jest pusta, mimo poprawnej etykietki.

Tak - po prostu nie widział, że na płycie CD pliki dźwiękowe zapisane są w zamkniętym formacie cda, który różni się od pozostałych „zwykłych” formatów dźwiękowych.
Ich „widoczność” w systemie Windows to jedynie „etykiety” a „prawdziwy” plik trzeba skonwertować do „zwykłych” plików dźwiękowych.
Zapodaliśmy mu więc już instrukcje jak poprawnie zgrać taką płytę w dwojaki sposób (mój i twój) więc teraz ma już jasność.
Jednak ja jestem zawsze za tym, że skoro coś jest już w systemie, to po co instalować dodatkowy program do tego co zrobi system.

Swego czasu soft dodawał nazwy utworów z darmowych baz, a także pozwalał na kompresję w innych formatach. Dodatkowo pozwalał na sterowanie pobieraniem danych z płyty, szybkością itp. czasami było to bardzo przydatne, bo niektóre płyty sprawiały problemy przy prostym zgrywaniu. Takie coś pomiędzy zaawansowanym softem, a tym co oferował WMP.

OK, ale w większości przypadków to co oferuje Windows jest wystarczające, aby zrobić sobie kopie utworów do plików MP3.

Gorzej jak on się gubi w trakcie włączania WMP jak ma od dawna nieaktywny.

Albo uparcie próbuje WMP włączyć na 11 gdzie już go np. kompletnie nie ma.

Sprawdziłem teraz na Windows 11 i o dziwo stary dobry Windows Media Player jest również nadal na nim dostępny…pod nazwą Windows Media Player Legacy:)
Identyczny jak na Windows 7.
Oczywiście trzeba go zaptaszkować w „funkcjach systemu”.
Co najlepsze!
W nowym odtwarzaczu multimedialnym w Windows 11 dodali już funkcję zgrywania płyt CD!
Więc sprawa bardzo się wyjaśniła, nie potrzeba nawet uruchamiać starego Windows Media Playera…
Tutaj screen ze zgrywania teraz zrobiony przeze mnie

Co więcej, można zgrać nie tylko do MP3, ale i do bezstratnych formatów…

Postarali się.
Z automatu piki zapisywane są do folderu Muzyka.
Prawdopodobnie tę funkcję wprowadzili również w odtwarzaczu multimedialnym w Windows 10, ale nie mam w lapku z Windows 10 napędu, więc nie sprawdzę.

Tak więc tyle pisania w temacie a wystarczyło nacisnąć przycisk „zgrywanie” w odtwarzaczu multimedialnym lub ewentualnie w Windows Media Playerze i problem rozwiązany.

Bardzo serdecznie dziękuję wszystkim za pomoc.Problem został rozwiązany po zastosowaniu WMP i teraz wszystko ładnie chodzi.Pozdrawiam serdecznie.!!!

Myśleć, myśleć a rozwiązanie samo przyjdzie.

No raczej by nie przyszło.