Nie można przywrócić systemu ani zainstalować nowego

W trakcie użytkowanie komputera z zainstowalowanym systemem Windows 10 pojawił się bluescreen, a po próbie jego uruchomienia wyświetlił się komunikat mówiący o problemie z dyskiem. Przy kolejnych uruchomieniach system próbował zdiagnozować problem i go naprawić, jednak bez skutku. Co ciekawe przy kiedy po nieudanej próbie naprawy wyświetlało się menu, które pozwalało na rozwiązanie problemu samemu i tam klikało się “Uruchom ponownie” albo “Kontynuuj” to raz na jakiś czas system “poprawnie” startował. Problemem było to, że albo nie miał w ogóle tekstu (czyste komunikaty, nie podpisane ikonki, etc.) albo działał tragicznie wolno. Po kilku następnych próbach już nie był w stanie się poprawnie włączyć i zostawał na ekranie do rozwiązywania problemów samemu. Próbowałem przywrócić system jednak pojawiał się błąd iż nie można tego zrobić. Próbowałem zresetować do ustawień fabrycznych (z zachowaniem danych i bez zachowywania) jednak też pojawiał błąd o braku takiej możliwości. Ostatecznie odpaliłem Ubuntu z płyty aby zgrać najważniejsze dane na dysk zewnętrzny (Ubuntu działało poprawnie). Potem próbowałem sformatować partycję, na której jest zainstalowany system z płyty do instalacji Windowsa 8 i pojawiło się ostrzeżenie, że nie można zainstalować na tej partycji systemu, ponieważ jest problem z dyskiem. Spróbowałem jednak na tej partycji zainstalować Windowsa 8, tyle że pokazuje błąd przy przedostatniej fazie tj. “Instalowanie aktualizacji”. Co ciekawe tej partycji nie można sformatować drugi raz ani usunąć.

Zdaję sobie sprawę, że to może być kwestia dysku, jak mógłbym to zweryfikować? Jakie mogą być inne przyczyny tych problemów?

Dziękuję za pomoc.

A coś więcej? Laptop, czy komputer stacjonarny? Jak laptop - często mają wbudowane podstawowe narzędzie do diagnostyki dysku.
Tak, na 99% to uszkodzony dysk. Zdiagnozować można w tym komputerze (jakiś system operacyjny/program uruchamiany np. z pendrive), ew. przełożyć dysk do innego komputera i sprawdzić.
Przyczyny - dyski się psują. Zmęczenie mechaniczne, błąd produkcyjny, nagły wstrząs podczas pracy (dysk talerzowy).

Laptop. Jak znaleźć wbudowane narzędzie do diagnostyki dysku? Zapomniałem wspomnieć, że uruchomiałem polecenie “chkdsk /f” i nie wykrył błędów. Jak można sprawdzić czy dysk działa przekładając do innego komputera? Masz na myśli tam uruchamiając program do diagnozy?

Tak dokładnie, podłączasz do jakiegoś PC i tam odpalasz Crystal Disk info i test w HDTune. Robisz zrzuty i na forum :slight_smile: