Nie można rozpocząć instalowania XP

Witam,

po tym jak spaliła mi się płyta główna i zasilacz, byłem zmuszony reinstalować win xp.

Niestety przy odpaleniu instalki najpierw okropnie długo wyświetlał się ekran “Badanie Dysk”, po kilkunastu

minutach w końcu mogłem przejść do instalowania.

Dokładny format C - kilka dobrych godzin, po czym proces zaczynał się na nowo.

Trudno mi powiedzieć co się dzieje, dlatego proszę o pomoc. Znalazłem na google kilka podobnych przypadków,

ale nigdzie skutecznego rozwiązania. W większości przypadków diagnoza to uszkodzony dysk, dlatego skorzystałem

z polecanego programu i poniżej zamieszczam screeny (SMART, skan powierzchni dysku). Od razu zaznaczę, że nie chcę zrobić

zerowania, bo to dotknie wszystkie partycje, a chciałbym tylko c sformatować.

W miarę możliwości proszę o pomoc.

pozdrawiam

SMART: 8f28e3a511696ba9m.jpg

skan powierzchni: b15a920a1514cc76m.jpg

spróbuj sformatować albo przez jakiegoś linuksa albo przez gparted(chociaż nie polecam zbytni tego programu)

A instalowaleś wcześniej sam Windows XP . Piszesz że po formatowaniu instalatora XP proces zaczyna się na nowo. A czy nie jest tak że po formatowaniu i instalacji i samoczynnym restacie pojawia się informacja że wciśnięcie dowolnego klawisza z powoduje ponowny rozruch dysku. I jak właśnie klikasz a nie czekasz żeby komunikat zniknął i następuje następny krok instalacji konfiguracji. To właśnie wszystko zaczyna się od początku. W tym linku masz to wyjaśnione http://gadzetomania.pl/2009/01/24/insta … k-po-kroku

Teraz wystarczy “Szybkie formatowanie” w instalatorze.

W BIOS-ie należy ustawić jednorazowe odpalenie z CD/DVD (np:u mnie to F12 pisze na dole ekranu po starcie BIOS-u),jeżeli w ustawieniach

BIOS zatwierdziłeś BOOT CD/DVD, to instalacja będzie w koło się powtarzać, należy przy drugiej części ,kiedy następuje restart komputera wyjąć płytę z napędu, druga część instalacji rusza z HDD.