Wymieniłem router na TP-Link WR1043ND i mam problem z działaniem internetu po kablu oraz Wi-Fi. Co jakiś czas, głównie pod dużym obciążeniem (głównie utorrent) internet przestaje działać a ja uzyskuje ten komunikat w chromie: Nie można rozpoznać adresu serwera w systemie DNS.
Restart routera pomaga ale tylko na chwilę. Proszę o pomoc.
Wejdź w menu routera, “Network” potem “WAN”. Na samym dole zaznacz opcję “Use these DNS servers” i w pola poniżej wpisz 208.67.222.222 oraz 208.67.220.220
Tylko się nie pomyl bo nie będzie internetu. Do rutera jeszcze się dostaniesz.
Dzięki za odpowiedź jednak udało mi się już samodzielnie rozwiązać problem. W sekcji Security > Advanced Security trzeba było odznaczyć Enable UDP-FLOOD Filtering.
Tylko, że to nie jest rozwiązanie problemu, ta opcja powinna Cię chronić przed atakami sieciowymi i nie powinna utrudniać korzystania z sieci. Ja również mam tę opcję zaznaczoną i nie mam takich problemów. Chyba, że wspomniany uTorrent zalewa Cię datagramami UDP. Proponowałbym szukać przyczyny problemu w innym miejscu, jeśli problem występuje przy działaniu aplikacji do torrentów, sprawdź jego ustawienia. Sprawdź również czy konfiguracja po stronie WAN jest prawidłowa. Spróbuj jeszcze wyczyścić bufor DNS w systemie operacyjnym poleceniem.
Mnie się wydaje, że jednak jest, bo internet działa normalnie do puki nie włączę uTorrenta, działał tak 3 dni a po kliku sekundach przestał (przy włączonej tej opcji). Gdy ją wyłączyłem problem zniknął i od tamtej chwili do teraz internet chodzi normalnie.
Jaką masz ilość ustawionych pakietów na sekundę ? U mnie jest standardowe 500.
Najpierw zmień ustawienia pliku tcpip.sys, jet tam zapisana maksymalna ilość jednoczesnych połączeń z serwerem. Domyślnie dla Window xp jest to 10, dla WIndows 7 20.
sciągnij, uruchom, wybierz język polski, przejdź do zakładki ‘patch’, i wybierz na razie to na górze ‘patchuj pamięć’, na dole nie tykaj. Popracuj trochę z internetem. Jak działa prawidłowo, to możesz przejść do ‘patchuj plik tcpip.sys’. Przedtem lepiej jednak przejdź do C:\WINDOWS\system32\drivers i skopiuj na wszelki wypadek plik tcpip.sys w bezpieczne miejsce gdyż to właśnie jego zmiany będą dotyczyć.
Gdyby zdarzyło się ze internet się muli albo nie działa prawidłowo, skopiuj ten plik z bezpiecznego miejsca.