Nie można sformatować dysku

Podczas próby instalacji systemu windows xp sp2 wyskakuje komunikat:

“Instalator nie mógł sformatować partycji. Dysk może być uszkodzony. Upewnij sie, że stacja jest włączona i właściwie podłączona do komputera. Jesli jest to SCSI, sprawdź czy do urządzenia SCSI prawidłowo podłączono terminator. Dodatkowe informacje na ten temat można znaleźć w dokumentacji komputera lub karty SCSI”

Czytałem o tym ale dalej nie wiem co robić, wyskakuje to gdy próbuję sformatować partycje systemową C żeby na niej nagrac nowy system. Najlepsze jest to, że pisze, że dysk jest niby uszkodzony no ale wszystko mi chodzi ogólnie na dysku, więc nie może być fizycznie uszkodzony (tak mi sie wydaje) ale nie wiem co zrobić, chcę go sformatować dlatego że komputer mi się nie chce wyłączać - klimak zamknij a on to ignoruje i dalej moge wszystko robic na kompie(może to jest powiązane) i musze go zawsze odłączać z prądu. W każdym razie bardziej martwi mnie ten dysk i co zrobić zeby zainstalowac ten xp.

Sprawdź błędy programem wbudowanym w system, wejdź w mój komputer zaznacz partycję aby była wyróżniona Prawy przycisk myszy wybierz właściwości, potem narzędzia-Sprawdzanie błędów po pojawieniu się okienka zaznacz wszystkie opcje i OK. Dostaniesz komunikat że sprawdzanie nastąpi przy ponownym uruchomieniu komputera więc zrób to. Sprawdź też czy nie masz wirusów, zobacz w BIOS-ie czy jest włączona usługa HDD S.M.A.R.T.

Dzięki za odp. a więc zrobiłem tak jak kazałeś i żadnych błędów nie wykryło. A gdzie mam szukac tej usługi HDD S.M.A.R.T bo w biosie nie mogę jej znaleźć. Jakieś inne pomysły? Wirusów nie znalazł antywirus.

Spróbuj usunąć partycję po uruchomieniu Instalatora, a potem ponownie utwórz.Pole HDD S.M.A.R.T. Capability, kryjące się również pod nazwami Hard Disk Smart, SMART for Hard Disks czy Smart znajdziesz w Advance Bios Features (lub Boot). SMART nadzoruje nieustannie bieżący stan dysku i jeśli wykryje, że istnieje niebezpieczeństwo jego awarii poinformuje o tym użytkownika

ale wtedy jeżeli wystąpi znowu taki błąd to właściwie już mam “po ptokach” bo tak to narazie jeszcze mi działa ta partycja i mogę z niej korzystać, a gdy ją usunę to co wtedy? na 100% będzie można sformatować nowy obszar który z niej powastanie? a jeśli nie to można jakoś przywrócić ją z powrotem?

Zrób kopię jakimś programem do robienia kopii zapasowych, jeśli masz Windowsa XP PRO to możesz skorzystać z fajnego narzędzia jakim jest ASR Automatyczne Odzyskiwanie Systemu- można przywrócić nim całą partycję systemową łącznie z programami i poprawkami, jeden warunek musisz posiadać stację dyskietek aby przygotować specjalne pliki do odzyskiwania plus płyta z systemem no i druga partycja aby zapisać na niej kopię. Na tej stronie masz informację jak to zrobić, ja sam korzystałem z tego narzędzia wielokrotnie jest dobre http://infojama.pl/157,artykul.aspx

Możesz też skorzystać z innych narzędzi do backupu. Jeśli usuniesz partycję i po utworzeniu nowej nie będzie chciała się sformatować to i tak musisz się liczyć z zakupem nowego dysku bo może być uszkodzony. A może masz w BIOS-ie włączoną jakąś ochronę , niektóre płyty z BIOS-ami to posiadają nazywa się to Virus Warning i może chronić przed skasowaniem sektor rozruchowy MBR czyli nie uda ci się żaden format bez wyłączenia tego… http://www.agavk.p9.pl/strony/win_bios.php