Nie można sformatować pendrive'a

Wcześniej miałem problem z dwoma folderami przemienionymi w pliki:

folder-zamienil-sie-plik-bez-rozszerzenia-t383948.html

Po odzyskaniu większości plików z tych dwóch folderów pendrive trochę działał, ale potem całkiem szlag go trafił - przy próbie wejścia do niego Windows wywala pytanie, czy sformatować, a gdy zaznaczam TAK to już pod koniec formatowania wywala błąd, że “System Windows nie mógł dokończyć formatowania” i że “Nie można sformatować dysku L:”.

Próba sformatowania pendrive’a przy pomocy innego programu kończy się komunikatem “Device is write-protected” (chociaż nie włączałem zabezpieczenia przed zapisywaniem, więc nie wiem skąd ten error).

KillDisk z kolei pokazał w jednym momencie błąd o niemożliwości odczytania sektora 0. Odpaliłem go jeszcze raz, żeby wyzerować pena, narazie bez errorów doszedł dalej, zobaczymy co dalej.

Ma ktoś pomysł, co może być przyczyną problemów z pendrive’em? (problemy zaczęły się od magicznej przemiany dwóch folderów w pliki bez rozszerzenia)

Model to Kingston DataTraveler DTIG2/16GB.

odmontowujesz skubańca czy wyciągasz go z łącza USB na gorąco?

próbowałeś Gparted???

Spróbuj tego programu http://www.apacer.com/en/support/downloads/Repair_v2.9.1.1.zip. Mi pomógł naprawić Kingstona DT mini 512MB. Pendrive był niby zabezpieczony przed zapisem i znikały z niego pliki. Programik formatuje pendrive, może wymusić format, po wyczyszczeniu powinien już dobrze działać.

Nathan7, niestety mojego pena ten program w ogóle nie widzi :confused:

Ten pendrive jest jeszcze na gwarancji? Bo to wygląda na jakieś uszkodzenie sprzętu.

Tak, jest na gwarancji.

Próbowałem z Hiren’s Boot CD, ale albo pendrive jest fizycznie uszkodzony albo to ja coś robię/robiłem źle. Formatuję go mianowicie programem Smart FDISK, formatowanie przebiega bez problemów, zapisywanie nowego MBR również, ale po zapisaniu zmian i zrestartowaniu komputera Windows nadal chce sformatować pendrive’a. Uruchomiłem ponownie Smart FDISK z cd i też go widzi jako niesformatowany… tak w kółko, formatuję, zapisuję zmiany, restartuję - i guzik, znów to samo.

A teraz to się całkiem zdziwiłem - po wyzerowaniu i kilkunastu nieudanych próbach formatowania nagle udało się pena sformatować w “Mój komputer”… tylko że teraz niby jest pusty, a mimo to pokazuje zajęte 12 giga z 16 giga o.O

Dodane 27.02.2010 (So) 16:01

I znowu próba formatowania zakończona porażką - “System Windows nie mógł dokończyć formatowania”.

http://files.extremeoverclocking.com/file.php?f=197

spróbuj jeszcze tego powtórz formatowanie z ntfs i fat na przemian

Niby ok, ale występuje z kolei inny dziwny problem - mianowicie formatowanie na NTFS idzie bez problemu, ale przy formatowaniu na FAT32 wyskakuje komunikat o błędzie, że nie udało się sformatować.

Sprawdzam teraz pendrive’a z NTFS, czy wszystko jest w porządku.