Mam 2 płytki DVD+R RW i kiedy chcę je skasować CDburnerxp czy Alcohol 120 to mówi, że to nie są DVD+R RW. Czy to program jest jakiś głupi czy płyty są zafałszowane?
Bo najwidoczniej nie są.
Producenci niejednokrotnie wprowadzają w błąd kupujących, bzdurnymi napisami na płytach.
podaj dokładnie model płyty i jej oznaczenia.
Maxell DVD+R RW
System rozpoznaje tą płytę właśnie jako DVD+R RW
Spróbuj ją czymś przeczyścić. Miałem dzisiaj taką samą sytuację - program do nagrywania zacinał się podczas próby formatowania. Pomogło czyszczenie specyfikiem do okien …
Płyty są czyste bo praktycznie nie używane. Żadnych rysek nawet nie ma.
Ściągnij dzisiaj darmowego, komercyjnego Ashampoo Burning Studio 2010: http://www.giveawayoftheday.com/ - może to sprawa programu.
no ale czy napewno to RW pokaż zdjęcia ich
Nie mam aparatu ale na płycie jest takie logo
Mogą to być mykne oznaczenia miałem już kiedyś takie oznaczenie i okazało się że to jednorazowe
To nie są płytki wielokrotnego zapisu , płytki wielokrotnego zapisu są oznaczone tylko + lub - RW bez R, czyli np. DvD+RW.
amorek273 , Dokładnie tak jak napisałeś.
słabeusz , Jest jeszcze inny sposób weryfikacji - jaka jest na płycie podana prędkość nagrywania? Płyty DVD-RW mają ją grubo poniżej x10, obecnie dostępne DVD -+R - około x16 (i chyba też trochę więcej).
1-16X SPEED DVD+R 4,7GB
No to masz odpowiedź - jeszcze nie “wymyślono” wielorazowej (kasowalnej) płyty DVD o prędkości zapisu x16.