Witam. Mam problem, ponieważ nie mogę uruchomić komendy CHKDSK C:/F bo gdy to wpisuje do wiersza poleceń to wyskakuje, że nie można zablokować tego dysku. Czy program ma sprawdzać wolumin po ponownym uruchomieniu komputera? Moja odpowiedź T. Jednak gdy włączam komputer na nowo, żaden skan się nie wykonuje. Wie ktoś jak mogę uruchomić tą komendę??
Start,Uruchom wpisujesz cmd enter chkdsk _c:/f/r enter
_ ten znak to spacja
Nadal to samo. Jakieś inne propozycje?
Masz może przypadkiem antywirus Avira (tzw. parasolka). Ma on opcję włączania antywirusa jeszcze przed innymi programami (tzw. secure start - co niektóre antywirusy też mają taką opcję).
Z doświadczenia wiem, że niestety “secure start” antywirusa potrafi blokować skanowanie dysku CHKDSK
Wyłączyłem antywira i dalej to samo. Mam Avasta.
Panie Gutek niestety dalej nie mogę uruchomić komendy CHKDSK C:/F…
– Dodane 24.03.2010 (Śr) 16:54 –
Może mi ktoś pomóc?? Bardzo mi zależy na uruchomieniu tej komendy i naprawieniu błędów na dysku.!
komenda niepoprawna
CHKDSK C: /f
pomiędzy dwukropkiem a ukośnikiem ma być spacja
to samo osiągniesz
PPM na C:\
właściwości >> narzędzia >> sprawdzanie błędów
Skoro masz błędy, to najlepszym rozwiązaniem będzie skopiowanie danych z wszystkich partycji i wykonać zerowanie dysku, które również naprawia błędy. http://helpc.eu/mhdd-t4463.html
Nie wolę uruchomić CHKDSK z konsoli odzyskiwania.
Jak chcesz, ale mhdd jest moim zdanie o wiele, wiele lepszy od chkdsk i w przeciwieństwie do chkdsk uratował mi dwa dyski twarde…
No tak,ale gdy usunę wszystkie dane z dysków to będę musiał od nowa windowsa wgyrwać nie?
No tak, ale powiedz mi, jaki to problem zrobić Ghost’em lub Acronis True Image’em backup na pendrajwie, wyzerować dysk i przywrócić system z backup’u?
A jak wykonać ten Backup??
Tak jak pisałem, programem Acronis True Image, albo Nortonem Ghost
Miałem podobny problem i podejrzewam ,że program CHKDSK musi miec wyłączną dostępnośc do niektórych funkcji systemu.Polecił bym :prawym przyciskiem myszy wskazac dysk,wybrac właściwości, wybrac narzędzia, wybrac sprawdż,odhaczyc dwa kwadraciki,kliknąc rozpocznij.Po tych czynnościach powinien pojawic się monit o wybraniu zaplanowanego skanu i naprawy dysku po ponownym uruchomieniu,czego należy dokonac przez wyrażenie zgody i kliknąc OK.ps:to rozwiązanie dotyczy tylko dysków systemowych.
– Dodane 29.03.2010 (Pn) 23:52 –
Miałem podobny problem i podejrzewam ,że program CHKDSK musi miec wyłączną dostępnośc do niektórych funkcji systemu.Polecił bym :prawym przyciskiem myszy wskazac dysk,wybrac właściwości, wybrac narzędzia, wybrac sprawdż,odhaczyc dwa kwadraciki,kliknąc rozpocznij.Po tych czynnościach powinien pojawic się monit o wybraniu zaplanowanego skanu i naprawy dysku po ponownym uruchomieniu,czego należy dokonac przez wyrażenie zgody i kliknąc OK.ps:to rozwiązanie dotyczy tylko dysków systemowych.