Nie można uruchomić live Kali-Pl-Premium

Witam
Nagrałem obraz KALI-PL-PREMIUM-1.0.6a na płytę, system bootuje i wchodzi do menu, skąd można wybrać poszczególne wersje, jednak kiedy daję, obojętnie na jaką (oczywiście bez ostatniej, ponieważ nie chcę instalować systemu a jedynie odpalić go live) to ładowanie przebiega do końca, jednak system nie przechodzi do graficznej wersji a jedynie na końcu tekstu pokazuje się mrugająca komenda ~root@Kali .
Laptop z 4 GB pamięci i dyskiem SSD oraz grafiką Radeon HD 4570 i procesorem Pentium Dual Core T4300 2.10 GHz.
Uszkodzony obraz? Może potrzeba wpisać jakąś komendę?
Kiedyś uruchamiałem chyba minta na innym lapku i na końcu normalnie po chwili uruchamiał się system w wersji graficznej.

Uruchamiasz Kali dla zabawy czy potrzebujesz konkretnego narzędzia?

Hehe, kolejny ‘haker’ który nawet systemu nie potrafi uruchomić :slight_smile:

No nic - nie wiem, dlaczego tak trudno było podpowiedzieć, że potrzeba po prostu wpisać proste polecenie.
Jeśli tak wygląda na wszystkich forach pomoc dotycząca linuxów, to nie za fajnie.

Dla Linuksów nie. Dla Kali tak.

Nie powinienem zdradzać tych tajników/sekretów :smiley: ale niemal 3/4 obsługi w linux’ach jest taka sama szczególnie jak większość korzysta z tego samego jądra choć czasem może to być różnica między starszą a nowszą wersję -choć i to nie ma zbytnio wiele do rzeczy, w każdym razie jak użyjesz google to powinieneś szybko znaleźć FAQ jak poradzisz sobie czy skonfigurować wstępnie podstawowe funkcje/ programy czy instalacja sterowników/jak iż systemu.

Ale tak to jest jak ktoś jest ku*** leniwi i zamiast zadać to samo pytanie w google zadaje je na DP czy innym forum czekając aż ktoś leniowi tutki podstawi mu pod nos. bo w życiu pewnie jest tak samo zaradny -,-
czyli ni c*uja

Szanowni Koledzy,
właśnie dostarczyliście nowych argumentów niejakiej Heldze.

Smutne.

Akurat sam pomagam o ile wiem o co chodzi - tutaj na forum, więc nie jest tak, że jestem jakiś leniwy.
Jeśli odpalając inny obraz, system ładuje się normalnie a akurat ten nie, to myślałem, że po prostu coś jest ze sterownikami do mojego sprzętu umieszczonymi w samym obrazie, lub po prostu uszkodzony obraz.
Sprawa opierała się jak widać jedynie na wydaniu prostego polecenia…jednak skoro tak akurat “raziło” was wydanie tego obrazu, to po prostu trzeba było to napisać, że w tym wypadku nie będzie podpowiedzi i tyle, nie po to jest forum, żeby sobie plotkować a chyba po to, żeby sobie pomagać, albo źle rozumiem jego funkcję.

@cyngiel_1 nie zrozum mnie źle - jeśli ktoś bierze się za Kali Linux, to z założenia wie co robi. Jeśli nie wie, to niech szuka swojego miejsca gdzie indziej (czyt. na innej dystrybucji). Kali to nie zabawka dla początkujących.

Może należało to napisać nieco wcześniej akcentując że ta dystrybucja jest przeznaczona do czego innego niż taki Mint?

A o co zapytałem?

Oczywiście, że masz rację.
Potrzebna była mi jedynie pomoc akurat jedynie z tym problemem i po prostej i szybkiej podpowiedzi sprawa byłaby zakończona.
Nie chciałem drążyć więcej tematu.
Żeby było wszystko OK według was - to na wszelki wypadek usuwam swoją podpowiedź, żeby czasem jakiś domowy “haker” nie odpalił tego wydania i przez przypadek narobił sobie kłopotów…

@cyngiel_1

Ja w trybie sprostowania… Staraj się trzymać oficjalnych wydań, a nie przeróbek - w tym przypadku aż z 2014 roku. Może być tak, że obraz ma jakąś usterkę, ale dochodzić tego naprawdę nie ma sensu. Stronę też mają: https://kali-linux.pl/ .

Oficjalne wydania:
https://www.kali.org/downloads/ .
Zwróć uwagę na rozdzielenie obrazów live od instalacyjnych:
https://cdimage.kali.org/kali-2020.1/kali-linux-2020.1-live-amd64.iso .

Szczerze? Wątpię. Tak jak pisze @marcin82 obraz dystrybucji, który wybrałeś, jest nieaktualny od lat. Za chwilę spotkałbyś się z kolejnymi problemami, a rozwiązywanie ich nie ma sensu.

Wszystko rozumiem oczywiście, że wcześniej wertowałem powyższe strony, jednak nie mogłem się doszukać precyzyjnej odpowiedzi na ten problem.
Kiedy okazało się, że był tak trywialny…(na który, naprowadziło mnie to forum) - to sami rozumiecie, nie byłby to jakiś nie wiem jak długi temat, z prowadzeniem za rączkę i ciągnący się nie wiadomo jak długo z gotowymi rozwiązaniami…jedynie jedno polecenie…do sprawdzenia.
Wszystko już jasne, odpowiedź też jasna, że na tym forum, nie będzie pomocy do tego wydania.