Nie można uruchomić Usługa przywracania systemu, błąd 1359

Na moim leciwym XP, próba wyłączenia przywracania systemu na dysku, gdzie trzymam video i programy portable, skończyła się uszkodzeniem sytemu. Usługi nie da się uruchomić, nawet ustawić tryb na wyłączony, ani we właściwościach mój komputer, przywracanie systemu - nie można nic zmienić, bo tak samo wyskakuje monit błędu.

001106.jpg

Ja bym bez tej funkcji też przeżył, ale nie w okoliczności wyrzucania co chwilę błędu systemowego, bo całą spójność plików NTFS coś trafi. Niestety, center fixit MS już nie działa, a program o tej nazwie instaluje install shield, potem uruchomiony wyrzuca błąd podczas odczytywania konfiguracji systemu. Wziąłem się na sposób (wersja portable) i konfigurację odczytało, potem też wyrzuciło pustą stronę, gdzie miały być moduły fix it. Puściłem chkdsk kolejno na obu partycjach, ale nic nie naprawiło. Innego sprawdzania nie da się uruchomić, bo woła o płytę XP z SP3, a to tyle prawda, że to XP HE SP2 i zaktualizowany SP3. Odrzuca płytę instalacyjną. Dlatego naprawa R z płyty też lipa, bo woła o włożenie płyty z systemem XP SP3, trzeba by było dopiero nakładki, albo czystej instalacji. Health pokazuje, że dysk cacy