Witam,
Mam taki malutki problem,tym razem z komputerem mojej mamy. W sobotę wgrałam sobie kodeki Divx, sprawdziłam antywirusem czy nie ma wirusów zanim Go zainstalowałam,wirusów brak, zainstalowałam, poszedł mi film, który chciałam obejrzeć. Ok do wtorku było w porządku, wyłączyłam komputer normalnie, jak zawsze czyli start wyłącz komputer, wyłączył się normalnie. W środę włączam a tam niespodzianka nie ładuje mi się system windows a jest złowieszczy napis brak pliku NTLDR, jakoś udało mi się Go wgrać i teraz już nie pokazuje mi się ten komunikat. Natomiast pokazuje się inny, złowieszczy komunikat pod tytułem Nie można uruchomić systemu Windows ponieważ nie znaleziono lub jest uszkodzony plik hal.dll. Próbowałam Go ściągnąć z płytki Windowsa nie chciał się expandować, jak w Konsoli Odzyskiwania systemu, chciałam sprawdzić czy taki plik istnieje, to owszem na dysku C istniał, ale najwidoczniej był i jest uszkodzony. W związku z tym mam pytanie, jak zainstalować Windowsa, aby nie tracić danych, są tam ważne dane… Wiem, że trzeba zrobić instalację nakładkową, ale za bardzo nie wiem jak. Jeszcze jedno pytanie, czy to były sygnały,że coś się psuje. Raz miałam awarię klawiatury, ale nie keyboard failure tylko była informacja Non keyboard or keyboard not found czy jakoś tak nie pamiętam , bo to było parę miesięcy temu, wyłączyłam komputer i klawiatura wróciła do normy, drugi przypadek miałam dokładnie tydzień temu, nie miałam w ogóle dźwięku, to znaczy chciałam obejrzeć film i zrobiłam głośniej, a tu głosu brak, ale jakiś głos tam był, bo jak chciałam zapisać plik, który już był zapisany był jeden, krótki pisk… Czy to ma jakieś znaczenie, i jeśli można jakie mogą być tego przyczyny? A jeśli może ktoś się może orientuje, czemu ten Windows tak padł. Nie sądzę, żebym miała wirusy, ale niczego nie wykluczam, bo antywirus jaki był tam wgrany to Avast, a on jak wiem, nie jest najlepszy. Do tego zupełnie nie wiem dlaczego mama nie miała zarządzanie komputerem i użytkownicy lokalni i grupy? Ech nie znam się na tym… I jeszcze mam pytanie, dlaczego mam w BIOSIE ustawione żeby wystartował z płyty, a jako drugie z HDD. Mam jeszcze jeden problem, nie pamiętam klucza produktu? Nie mam pojęcia jak sobie z tym poradzić. I do tego nie pamiętam czy był to system Windows XP Home Edition, czy Professional. Mama miała podpięty pulpit zdalny, co oznacza, że to jest Windows Professional chyba. Teraz przy robieniu instalacji nakładkowej, w ogóle nie pisze, że jakiś system jest zainstalowany tylko dysk C NTFS i tyle i ile ma zajętego miejsca i ile wolnego.