Nie można ustawić odświeżania 75 Hz

ja mam inne dane

Masz dobre dane maksymalna rozdzielczość to 1920x1080 przy 75hz

I taką rozdzielczość mam ustawioną bez możliwości zmiany na 75hz jest tylko 60hz

A jak ustawisz niższą rozdzielczość - to dodaje ci się opcja 75 Hz?
Wchodziłeś do sklepu Microsoftu i sprawdzałeś, czy masz najnowszą wersję panelu „Centrum sterowania grafiką Intel” bo ja mam lekko inny.
Sprawdź jeszcze co w ustawieniach systemowych masz na karcie zaawansowane.

A kabel dźwiga takie parametry? +sprawdź czy masz profil zainstalowany do monitora, bo poki co mowa tylko o sterownikach do grafiki.
Owszem, to zazwyczaj one są winne, ale „zazwyczaj” nie oznacza „zawsze”

Musiałby mieć faktycznie jakiś bublowaty kabel, ponieważ przy tej rozdziałce to chyba każdy daje radę, ale faktycznie warto sprawdzić na innym.

Zwróć uwagę na wielkość plamki. Ekran 27", rozdziałka 1920 x 1080, ekran 16 x 9, wielkość plamki 0.311.
To samo jest dokładnie w modelu z ceneo z tym, że przy tych samych wymiarach plamka jest 0.27. Tam to jest to nieszczęsne odświeżanie 60hz.
Trzeba z tyłu monitora dokładnie przeczytać, bo ja się w tym gubię. Ta sama rozdzielność w monitorze 23" - to byłby żyleta. Zarąbista jakość.

@Bogdan_G Te parametry które dałeś tego monitora, to jakieś inne zupełnie - nawet jasność jest inna.
Więc chyba pomyliłeś w ogóle model.

Pewnie pomyliłem. Ale rozmiary takie same, tylko parę parametrów się nie zgadza. Ilość pikseli jest taka sama. Rozdzielczość też. Pytanie - jak grafika intela widzi parametry, bo na pewno 75hz nie widzi. A może by ktoś kumaty obliczył plamkę w tej specyfikacji autora?
Grafika widzi 60hz, jak w innym modelu HP.

Dlatego warto sprawdzić na mniejszej rozdzielczości, czy w ogóle w tym panelu Intela pojawi się więcej opcji.

u mnie tak wygląda, wszystko aktualne ale brak możliwości zmiany odświeżania na 75hz

Błąd jak Yakiiego, ten komputer pewnie nie jest ze średniowiecza; tak samo jak Yakii uznał, że MS powstał w średniowieczu.

Co do kabli to są chyba brudne i najtańszy model DP <-> HDMI.

A zobacz czy tak się da

Windows + X, menadżer urządzeń, monitory, rozwiń, prawym na monitor, aktualizuj sterownik, przeglądaj mój komputer w poszuki… , pozwól mi wybrać z listy …, jak jest dostępny twój, zaznacz, albo jak jest starsza wersja to ta, a jak nie, to odznacz kwadracik Pokaż zgodny sprzęt. Jak odznaczysz wyskoczy stado monitorów, przewiń do standardowe typy i sobie po prawej dobierz jaki ci pasuje, masz zaznaczone maksymalne odświeżanie i rozdzielczość, jak niema twojej użyj wyższej, po ustawieniu restart i zobacz czy masz możliwość zmiany w systemie.

Już pisałem że mam Windows 11 i się trochę różni od 10 ale już ta metoda sprawdzona jest wybór tylko 60hz

aaaa windows 11 to mi umkneło… czyli może być problem z samym windowsem, bo 11 jeszcze nie wsiąkła :slight_smile:

Tak czy owak metoda ta jest taka sama dla windowsów od xp do 11

(Metoda nr 1)

Dziękuję za chęć pomocy ale wszystkie wyżej wymienione porady nie działają Ponieważ jest do wyboru tylko 60 hz

Znalazłem pudełko od kabla

Kabel w teorii jest ok
https://www.savio.net.pl/produkt/kabel-displayport-do-hdmi-15m-cl-56/