Witam. Chciałem się wziąsć za kręcenie, tylko, ze w Biosie nie mam opcji zmiany vcore :x Podkrece procek do 3.0 i chodzi niestablinie/Bs przy 3,3 przy ladowaniu systemu lag. Czy jest mozliwe to, ze ta plyta uniemozliwia podniesienie napiecia ?
q6660 2,4ghz
4gb ram 800 mhz GoodRam
P5B SE
Qoltec 425 W ( Wlasna odpowiedzialnosc)
Przęgladałem yt i zauwazyłem, ze ludzie na tej plycie moga zmienic vcore, maja inny bios, więcej zakladek. Ja swojego niedawno aktulizowałem do najnoweszej wersji i dalej to samo :x. Moze trzeba starszy bios zainstalowac ?
Na tej płycie cokolwiek kręcić to już ryzyko 3 fazy zasilania procesora, bez żadnego chłodzenia.
Jak już chcesz kręcić (pewnie skończy się tragicznie) nie masz w biosie coś w stylu CPU Voltage Control? Zmień na Manual i możesz zmienić napięcie na procku.
Powiedz ile Ty chcesz na tym q6600 osiągnąć? Pamiętaj, że ten procek na standardowym coolerze nie wytrzyma zbyt wiele nie mówiąc już czy w ogóle zasilacz to wytrzyma.
Poczytaj o tej płycie. Ogólnie do OV to służą płyty z innej półki cenowej cudu nie oczekuj.
Marzeniem moim byloby 3,2Ghz +, najlepiej 3,4/5 ghz ale ta plyta zapewne to uniemozliwi :X. Opłaca sie wymienic na tą plyte, lezy u kolegi bezrobotna ^ ^. Ale do OC niby lepsza niz ta P5B SE, tylko ramy 667, czy to na wydajnosc wplynie czy nie ? Cooler mam na tą grzałke bardzo dobry OCCT 5 min około 50 stopni, z OC niech i do 60 dojdzie + bedzie ok. Zasilacz i grafika będzie nowa niedługo, dokładnie nie wiem, po to OC musi byc.
Mimo wszystko uważam, że lepsza od Twojej obecnej. Czy Ci się uda te 3,2GHz osiągnąć ciężko powiedzieć myślę, że jest to realne tylko żeby się nie skończyło tragicznie (czytaj spalony zasilacz lub coś innego).
Jakims cudem wykrecilem go na 3,4ghz przy napieciu 1,41( Przy 1,36 BS byly) i pojdzie na 3,6 spokojnie ^ ^, ale mi to niepotrzebne narazie i ten zasilacz xD. Oczywiscie test OCCT przez 15 min. Nie wykryło bledu.
Temperatury są ok ? Jeszcze dodam jeden wiatrak do mojego radiatora wtedy będzie napewno lepiej Ustawiłem w biosie 1,41v, OCCT podaje 1,31v.