Sprawdzić można, czy w trybie awaryjnym będzie mniej ochron — czy pozwoli usunąć bez jakiegoś unlockera:
Przy okazji sprawdź, czy widzisz folder, a nie dowiązanie symboliczne dla programów pamiętających systemy starsze niż Vista (te drugie zostaw lub wyłącz podgląd „plików” systemowych/ukrytych).
To jest folder systemowy, nawet jak go wywalisz w jakiś sposób to wróci bo jego lokalizacja jest zapisana w rejestrze. A dodatkowo może to wywołać problemy jak jakiś program odwoła się do niego.
A zerknij sobie do drugiego posta w tym wątku, który de facto powinien już być oznaczony przez autora tematu, jako rozwiązanie. To na co odpowiadasz, to jest tylko rozwinięcie dla dociekliwych i do tego jak najbardziej prawdziwe.
Słusznie, odpowiedzią jest sugestia żeby przenieść lokalizację we właściwościach.
Rozwijając kwestię techniczną: ten folder jest dostarczany przez źródło instalacyjne. Nawet jeżeli go usuniesz (po co!?), system przywróci go podczas konserwacji w ramach bezczynności. Poza tym, nie jest pusty, zawiera plik desktop.ini
Nawet Windows Millennium przywracał katalog „Moje dokumenty” w razie jego usunięcia. Mimo nieziemskiej demolki w Windows 8, infrastruktura Bibliotek dalej istnieje, a Dokumenty należą do niej. Dlatego usuwanie tego folderu to bardzo zły pomysł. Powodów technicznych, dla których nie należy tego robić, jest znacznie więcej niż te wymienione. Są ich dziesiątki.
Napiszę Wam jak to było od początku… na poprzednim PC miałem partycję gdzie był tylko właśnie folder Dokumenty wraz z szeregiem dokumentów - plików odf, doc, xls itp.
Po zakupie nowego PC dołożyłem poprzedni dysk z tak podzielonymi partycjami gdzie po przenosiłem na inną partycję dokumenty i folder Dokumenty został pusty, prawie pusty jak pisze @wielkipiec ma plik deskop.ini, faktycznie ma.
I właśnie próbuje usunąć ten folder to wraca jak piszecie. Po powrocie do domu spróbuję jeszcze jak pisze @stens1950 zmienię lokalizację i przeniosę folder.
Włącz wyświetlanie Bibliotek i dodaj do niego oba foldery, jeżeli np nie chcesz zmieniać jego lokalizacji.
Windows ma wiele opcji do automatycznego zarządzania takimi miejscami. Zbyt wiele
Zmieniłem lokalizację foldera Moje Dokumenty na inną partycję i owszem folder znikł, ale w tym samym czasie został utworzony folder o nazwie PowerShell, a w nim folder Modules i całość ma 0 B i 0 plików.