Nie można wejść do biosu, gigabyte


(Albatraoz) #1

Witam

 

Płyta GA-H81M-D3H - był zainstalowany windows wersja na 30 dni, chciałem z pendriva zainstalować inny system ale nie można wejść do biosu.

Wchodzi się klawiszem del, nie działa ani pod klawiaturą podpiętą pod usb ani ps2.

Cały czas czarny ekran.

 

Wyjąłem bateryjkę i teraz przy próbie uruchomienia nie działa nawet windows demonstracyjny.

 

Przy starcie nie pojawiał się ani nie pojawia żaden napis gigabyte ani nic, cały czas czarny ekram :frowning:

jak sobie z tym poradzić?

 

 


(Gogo69) #2

Spróbuj F2 


(Albatraoz) #3

próbowałem wszystkie kombinacje

 

Po włączeniu komputera pojawia się “piknięcie” i dalej jest już tylko czarny ekran

  • del, f2, f5, f8, f10, 12 nic nie daje.

  • nie-wciśnięcie żadnego klawisza daje ten sam efekt, czyli czarny ekran


(Atronics) #4

a zobacz sobie jeszcze jak odepniesz tę klawiaturę i potem wyciągnij baterię na 5 minut, uruchom bez kalawiatury.


(Albatraoz) #5

Zrobiłem tak.

 

Efekt:

Po włączeniu komputera, był aktywny parę sekund, (diody, wentylatory) następnie wyłączył się i sam włączył.

Następnie wyskakuje na zmianę

  • ziarnisty kolorowy obraz z pikselami - parę sekund

  • czarny ekran - też paręnaście sekund

i tak w kółko.


(Atronics) #6

sprawdź dokładnie czy coś się nie poluzowało(kabelki),

sprawdź umocowanie karty graficznej .


(Gogo69) #7

Też mam płytę GIGABYTE z DualBIOS i są u mnie przełączniki BIOSu, sprawdź czy masz je u siebie. Może przełączenie BIOSu na backup coś pomoże


(Albatraoz) #8

Kurcze pieczone, komputer przywieziony prosto ze sklepu :frowning: :frowning: :frowning:

System (30stodniowa wersja) się ładował, aż do momentu odłączenia baterii z biosu.

 

Logika wskazuje na to, że wszystko schrzaniłem wyjmując tę baterię i teraz mam “czarny ekran”

Z drugiej strony - ani teraz, ani wtedy za nic w świecie nie dało się wejść w bios - więc jak miałbym zainstalować nowy system - nie mogąc ustawić priorytetu bootowania? :frowning:


(marcin82) #9

A pod F12 nie masz przypadkiem Boot-Menu? Wybierz tam DVD albo napęd USB po pierwszym “beepie” BIOS.


(Albatraoz) #10

Nie działa f12, na klawiaturze podłączonej zarówno przez ps2 jak i usb.

 

Pisałem o tym w poście nr. 3, więcej klawiszy odpowiedzialnych za wejscie do biosu chyba nie ma, w instukcji pisze, że wchodzi się naciskając DEL - nie działa. Wszystkie inne też nie działają.


(Atronics) #11

raczej nie schrzaniłeś bo przed wyjęciem baterii było to samo,

tutaj możliwe  że płyta szwankuję.

 

PS.

tylko mam nadzieje że nie wyjmowałeś tej baterii w trakcie  instalacji systemu. :slight_smile:


(system) #12

A sprawdź to wszystko przy podłączeniu monitora do karty graficznej zintegrowanej. Przed tym wymontuj jednak kartę PCI.


(Albatraoz) #13

Nie będę jednak nic wymontowywał, dziś udam się do serwisu :slight_smile:

 

Baterię wyjąłem jak komputer był wyłączony i odcięty od źródła zasilania.


(JNJN) #14

Odepnij od płyty wszystko co zbędne (minimalna konfiguracja) monitor podpięty do integry i teraz sprawdź.

 

Zostaje zasilacz+ płyta z CPU i jednym modułem pamięci w I banku + mysz + klawiatura PS2 + monitor i test,


(Albatraoz) #15

Zawsze dowiaduję się czegoś nowego :smiley:

 

Rozwiązanie problemu jest takie: 

  • przez hdmi nie widać biosu, system przechodzi do ładowania “win 7” pomijając wyświetlanie biosu

  • po wyjęciu baterii - demonstracyjny system nie ładował się dlatego, że załadowała się tablica początkowa biosu z pytaniem jakie ustawienia wybrać - nie było tego widać przez hdmi.

 

  • po podłączeniu przez d-sub ujrzałem bios i sprawa załatwiona.

pozdrawiam wszystkich :slight_smile: