Witam. Od jakiegoś czasu po włączeniu kompa mam komunikat że Zapora Systemu Windows jest wyłączona. Po wejściu w zabezpieczenia Windows przy ikonce Ochrona przed wirusami i zagrożeniami jest czerwony X i info że usługa zagrożeń została zatrzymana. Gdy klikam na Uruchom ponownie teraz wyskakuje komunikat “Nieoczekiwany błąd. Niestety wystąpił problem. Spróbuj ponownie później”. No i nic nie mogę dalej zrobić. Proszę o pomoc jak to naprawić. Dziękuję.
Witaj.
Napisz jaką masz wersję Windows.
Można by podejrzewać infekcję.
Znajdziemy jakieś rozwiązanie
Pozdrawiam serdecznie
Juliusz
Windows 10 Home 64 bitowy
Windows 10, - to jest zapora defender. Wypraktykowany sposób naprawy, to instalacja darmowej zapory comodo, przy odznaczeniu komponentów. I tak parę zainstaluje się. Gdy będzie działać zapora comodo, to po restarcie odinstaluj zaporę comodo i komponenty osobno, gdy takowe pozostawi. Wtedy system uruchomi usługi zapory windows defender i przywróci domyślną zaporę.
Sposób działa, gdy nieodpowiedzialnie czegoś się nie usuwało z defendera. Wyłączać, to można było sobie.
Miałem tak kiedyś:
Bogdan_G sprawdziłem twoją metodę. Niestety u mnie to nie naprawiło problemu.
“Obraz jest lepszy niż 1000 słów”
Wstaw.
To tylko nazwa a nie wersja.
Zajrzyj tu
https://support.microsoft.com/en-us/windows/automatically-diagnose-and-fix-problems-with-windows-firewall-513e9cf8-19ae-d579-2092-d5e64fe06f5f
Jak to nie zadziała to stosuj sie do rad iJulius
Toono to już sprawdzałem wcześniej. To narzędzie nie rozwiązuje problemu.
A napisz tutaj, czy masz włączony WU i czy system masz system aktualizowany,
Co Ci szkodzi uruchomić complete internet repair portable x64? Możesz spolszczyć.
W oknie programy zaznaczyć rozwiązanie problemów z zaporą i ewentualnie zaznaczyć problemy w windows update. Tylko tyle i aż do dwóch umiesz liczyć. Po naprawie z menu plik wybierasz restart systemu. Oczywiście, jeśli spolszczysz.
https://portable.info.pl/complete-internet-repair-portable/
Jak Ci program nie naprawi, to wyświetli błąd na czerwono w dolnym panelu. Zaznaczysz myszką ten tekst z błędem i zapodasz. Coś będziemy konkretnie wiedzieli.
Od errorów systemowych i aplikacji w podglądzie zdarzeń powinieneś zacząć. Po kolei wszystko na czerwono związane z zaporą. Z właściwości błędów wklejaj do notatnika i tutka.
To byłoby na tyle.
Tak mam WU włączone i system aktualny, aktualizuję wszystko na bieżąco.
Znalazł błąd (nie można skopiować więc piszę recznie): “An error occurred while attempting to contact the Windows Defender Firewall service. Make sure that the service is runing and try your request again.”
Znajdź usługę defender dwuklik - uruchom, ustaw na automatyczny i zastosuj, i OK.
Znajdź panel sterowania, narzędzia administracyjne, harmonogram zadań i masz mieć tak:
Jakby coś było wyłączone, to włączysz.
Dokładnie miałem takie ustawienia do tej pory.
Nie wykrywa problemów.
To była druga część mojego postu
Walczymy.
No to wstaw logi
Nie wiem czy próbowałeś? Uruchom jako administrator Wiersz poleceń i tam wpisz polecenie:
netsh advfirewall reset
Enter > restart
Astor44 spróbowałem tego i tez nie pomogło.
Problem został rozwiązany w drugim moim poście, poniżej link. Dziękuję za pomoc.