Nie można wyłączyć komputera

Do tej pory na osobnym dysku działał sobie poczciwy win XP. Jednak jakiś czas temu, wraz ze zmianą karty graficznej postanowiłem zmienić system na Windows 7 Professional.

O ile uruchamia się szybko i działa dość fajnie (na tyle na ile Windows może dobrze działać :P) to niestety nie mogę wyłączyć komputera. Po kliknięciu przycisku zamknij w menu Start, system niby się wyłącza. Po chwili gaśnie monitor jednak “cała reszta” jest nadal uruchomiona. Pisząc “cała reszta” mam na myśli zasilacz, procesor - bo widzę, jak świecą się diody w tych elementach. Działają także dyski - bo słychać obracające się talerze.

Przejrzałem kilka wątków o których wspomina google.com jednak bez efektu.

Sprzęt już nie najnowszy więc teoretycznie powinno wszystko działać. Wszystkie urządzenia są widziane i poprawnie zainstalowane w Menadżerze urządzeń.

CPU: Intel Core2Duo E6700, 2,66GHz

Mobo: Asus P5N32-SLI SE

RAM: 4x1GB OCZ PC2-6400 DDR2 Platinium XTC Dual Channel (OCZ2P8001GK)

GPU: XFX ATI Radeon™ HD 4770

Jeśli potrzeba dodatkowych informacji, z chęcią udostępnię. Tylko muszę wiedzieć co :wink:

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem, a najlepiej z rozwiązaniem podobnego problemu?

Kliknij prawym myszy na pasek zadań-> właściwości-> menu start-> sprawdź co jest ustawione w opcji “akcja przycisku zasilania” ??

Jest ustawiona opcja “Zamknij”.

Za opcje wyłanczania komputera odpowiada acpi, sprawdź w menadzeże urządzeń zakładke komputer powinno pisać komputer z acpi, jak pisze standardowy to wyłanczasz guzikiem, można to przestawić.

Jest tak:

Komputer z procesorem x86 obsługujący interfejs ACPI

Możliwe że coś się pochrzaniło w BIOS, poczytaj i porównaj ze Swoimi ustawieniami BIOS.

Przy takich samych ustawieniach BIOSu Windows XP nie miał żadnych problemów. openSUSE też nie ma, kilka innych dystrybucji Linuksa (nawet te uruchomione prosto z płyty) też nie mają żadnych problemów z tym. Tylko 7… Więc raczej to nie wina sprzętu i jego ustawień… Czyżby jakiś bug 7?

Mało prawdopodobne, choć kto wie :expressionless: .

Może coś się nie zgadza w ustawieniach “planów zasilania”, przejrzyj wszystkie zakładki związane z tym tematem w obecnym planie zasilania, w sumie nie jestem pewien jak to wygląda w przypadku Desktopów, warto jednak sprawdzić. Możliwe że jest ustawiony w opcji “wybierz działanie przycisków zasilania” na “nie rób nic”, jak już wspominałem nie wiem czy jest taka opcja w przypadku desktopa.

Akcje przycisku zasilania mają się nijak do problemu. Przecież nie chcę wyłączać komputera naciskając przycisk. Chce go wyłączyć właśnie bez jego naciśnięcia i przytrzymania, tak jak jestem zmuszony robić teraz.

Ale zaspokoję Twoją ciekawość i powiem, że opcja “Po naciśnięciu przycisku zasilania” jest ustawiona na “Zamknij”.

Taki problem często występuje z Windows 7 na płytach Asusa. Niektórzy użytkownicy rozwiązali ten problem w ten sposób:

Firewire wyłączyłem w BIOS. Niestety to nie to.

Sprawdź pogląd zdarzeń mogą tam być komunikaty z biosu i pewnie będziesz musiał uaktualnić bios.

BIOS mam już najnowszy jaki jest dostępny do mojej płyty. Datowany jest na rok 2008.

Wyłącz hibernacje w systemie i wrzuć linka do instrukcji płyty.

U mnie zadziałało po zrobieniu tego co Grzech-u napisał (płyta Asusa ). Dzięki

Wymień bateryjkę od BIOS’a. Miałem identyczny problem i to własnie go rozwiązało :slight_smile: