Nie można wyłączyć systemu

Witam, przedwczoraj pojawił się u mnie problem z zamknięciem systemu. Nie działają zarówno klawisze “zamknij”, “uruchom ponownie” jak i fizyczny wyłącznik komputera (po naciśnięciu system powinien się zamknąć). Przycisk “uśpij” działa normalnie. Sprawdzałem w Internecie różne rozwiązania (np. wyłączenie szybkiego uruchamiania), ale na nic się to nie zdało. Ma ktoś jakiś pomysł, co z tym można jeszcze zrobić?

Windows 10 1706 16299.309 zaktualizowany do wyższej wersji, ale nie mogę dokończyć instalacji, ponieważ… nie mogę wykonać ponownego uruchomienia komputera.

Trochę to ryzykowne ale możesz długo przytrzymać przycisk włączania komputera i go potem uruchomić i sprawdzić czy działa

Właśnie! Nawet przytrzymanie kilkusekundowe tego wyłącznika jest bez efektu?

A spróbuj pobrać np complete internet repair (portable). Nie musisz nic nim robić. Z menu File wybierasz Reboot Windows.

Ciekawe czy po wyjęciu wtyczki 230V (+ewentualnie wyjęciu baterii) nadal będzie działał ? Brawo MICROSOFT ! Gdzie i komu by zgłosić owo “W10 perpetum mobile” ? System w stanie nadprzewodnictwa !

To działa, ale takie “twarde” wyłączanie na dłuższą metę nie ma sensu.

Później spróbuję, dam znać co z tego wyjdzie.

Możliwe że coś się przyblokowało i jest to jednorazowa operacja

Odetchnąłem z ulgą . Prawa fizyki wciąż obowiązują . Jeszcze nie teraz ? Widać “wszystko co najlepsze” jeszcze przed nami (15.04. AD 2018 ?) .

“Twarde” wyłączanie komputera ? Niech reszta będzie milczeniem !

Niestety, program nie pomógł.

Problem występuje przez 3 dni, nie ustąpił nawet po awaryjnym wyłączeniu. Myślę, że to samo nie przejdzie.

Zawsze można liczyć na cud ! Ja bym nie liczył !

Miałem podobny przypadek ale z wersją 1607. Wyłączenie blokował sterownik karty graficznej
nVidia.