Jestem nowy forum ale już zdążyłem przejrzeć sporą jego część na dotyczący mojego problemu temat. Otóż zaktualizowałem system windows 7 na win 10 przed 29 lipca (czyli tak jak było wymagane). Po aktualizacji wszystko działało w porządku jednak zapragnąłem zainstalować system na czysto. Pobrałem program do tworzenia obrazu systemu i wziąłem się za robotę. Sformatowałem dysk każdą partycję i tu zaczynają się moje problemy.
Pojawił mi się komunikat o treści:
“Nie można zainstalować systemu Windows na tym dysku. Sprzęt komputera może nie obsługiwać rozruchu z tego dysku. Upewnij się, że kontroler dysku jest włączony w menu systemu BIOS komputera”
Ten sam komunikat pojawia się przy każdej partycji od 1 do 4 (na zdjęciach są pokazane wszystkie komunikaty)
Niestety nie orientuje się o co chodzi w tym biosie ale wszystkie opcje z controller w nazwie są na enable. Na jednym z wątków na tym forum użytkownicy polecali przepiąć dysk w pozycje 0 lub 1. Tak też zrobiłem jednak nie pomogło.
Przełączyłem tryb sata ahci na disabled (też nie pomogło) oraz ide controller na disabled (również marne skutki)
Czy mogę liczyć na Waszą pomoc? Byłbym bardzo wdzięczny
Nie można zainstalować systemu Windows na tym dysku. Sprzęt komputera może nie obsługiwać rozruchu z tego dysku. Upewnij się że kontroler dysku jest włączony w menu systemu bios komputera.
Jak kliknę dalej to pojawia się inny komunikat o treści:
Nie mogliśmy utworzyć nowej partycji ani zlokalizować istniejącej. Aby uzyskać więcej informacji zobacz pliki dziennika Instalatora systemu Windows