Nie można zainstalować Windows 10

~ostrzegam, że mało znam się na komputerach~

Chciałam przeinstalować weendows z nośnika USB. Nie mogłam go zainstalować na żadnej partycji, bo nie które z nich są dynamiczne, zastrzeżone itd. O co chodzi? Jak mogę to naprawić?

Laptop dell inspirion 15-7577

Gdyby to był mój komputer i nie zależałoby mi na danych, które są na dysku, to usunąłbym wszystkie partycje i kliknął “Dalej”.

Te partycje i tak wyglądają na sformatowane, więc także bym je usunął.

Nie mogę ich usunąć

Nie podświetla mi się opcja usun

Prawdopodobnie musisz to robić w odpowiedniej kolejności, bo jedna zależy od drugiej.
Jak nie, to zaorać spod linuksa live.

Pokolei też nie mogę usuwać. A co to znaczy zaorać spod Linuksa live?

Pobierz gparted https://downloads.sourceforge.net/gparted/gparted-live-1.1.0-6-amd64.iso
Wrzuć na płytę np. rufusem https://github.com/pbatard/rufus/releases/download/v3.12/rufus-3.12p.exe
Uruchom z pendrive komputer tak jakby to była instalka Windowsa. Odpali się system z programem do obsługi dysków. Klikniesz w nim utwórz nową tablicę partycji GPT, albo ręcznie pousuwaj partycje.

Mój laptop nie ma wejścia optycznego
Albo jestem głupia nie ogarniam.
Mam pobrac pierwszy link, wypalic fufusem i wrzucić na usb?

Tak. Pierwszy link to obraz, który przy pomocy rufusa skopiujesz na pendrive.
Możesz go też wypalić na płycie jeśli ci wygodniej.

W rufusie

1. Wybierasz pendrive
  2. Wybierasz obraz który pobrałaś
  3. Rozpoczynasz kopiowanie

ps. czy na twoich zrzutach ekranu nie jest przypadkiem instalator windows 7/8? Dlaczego nie zainstalujesz Windowsa 10 z wykorzystaniem klucza do starszej wersji?

Odpaliłam gparted, wybrałam pierwsza opcje w menu

i wyskoczył mi error.

Jaki konkretnie błąd?
Pokaż co jest po kliknięciu w other modes…

ps. ktoś cię za mnie pokieruje dalej, bo ja muszę teraz lecieć.

Error:

Ps. Okej kto to taki?

Wygląda jakby obraz się źle skopiował na pendrive. Pobierz jeszcze raz z tego linku i skopiuj ponownie.

ps.
@anon67650823 na pewno z chęcią dokończy, bo mu się w temat bez pardonu wbiłem :wink:

1 polubienie

To po kliknęciu w other mods

Spróbuję jeszcze raz zgrać na pednrive, ale to może on jest jakiś upośledzony.

@anon67650823 pomóż proszę xd

Ja bym nie bawił się w linuksy, tylko spróbowałbym usunąć partycje z poziomu instalatora Windows.

Jak? Na początku instalacji wybierz “Napraw komputer” zamiast “Zainstaluj teraz”. Potem wybierz opcję “Wiersz polecenia”.

Na koniec trzy polecenia:

diskpart
select disk 0
clean

I powinno być po partycjach. Reset kompa i od nowa instalacja.

Ok zrobiłam, teraz zgram Windows na pendrive jeszcze raz