Nie można załadować systemu windows ponieważ nie ma kluczowego sterownika

Witam. Nie można normalnie uruchomić laptopa pokazuje się taki błąd, jedyna opcja żeby go uruchomić to, nacisnąć klawisz F8 a następnie wybrać opcje „Wyłącz usługę wczesnej ochrony przed złośliwym kodem” Laptop nie jest mój, stało się tak z dnia na dzień, po nieprawidłowym zamknięciu systemu- przynajmniej tak twierdzi właściciel. Proszę o pomoc

Reinstall pomoże

Dzięki ale reinstall to ostateczność :slight_smile:

Bios do ustawień fabrycznych, potem pisz

Niestety dalej tak samo

Ale dobry Windows to zreinstalowany Windows, kopia plików po odpaleniu Linux LiveCD lub dysk w innego kompa i ogień :fire:

Tutaj o co chodzi. Translatora włączyłem

A tutaj dla Lajkonika jakiś program. W trybie awaryjnym odpalać

Ja to bym wladowal inaczej, ale nie wiem na ile ogarniasz systemy

Ja to bym sprawdził najpierw czy wszystko jest sprawne.
Generalnie tok postępowania jest mniej więcej taki:
1)Test dysku (MHDD, Viktoria)
2)Test RAM (MEMTEST)
3)Jeśli dysk ok. skan na innym kompie antywirusem.
4)Temperatury CPU, GPU.
5)Instalacja na innym nośniku, jak ok. to wtedy kombinowanie co tam się porypało z plikami, jeśli musi być ten os.

Po co test?ma jak byk napisane co go boli.
rsElam.sys

The boot selection failed due to missing or corrupted SymELAM.sys error after uninstalling Endpoint Protection and rebooting. (broadcom.com)

Pliki systemowe często giną lub zostają uszkodzone, gdy potencjalne złośliwe oprogramowanie przełamuje zabezpieczenia lub dochodzi do kolizji oprogramowania. Z powodu takiego uszkodzenia elementy systemu nie działają tak, jak powinny, a ponadto są nieczytelne. W rezultacie system co jakiś czas napotyka różne błędy. Jeśli wystąpi ELAM_DRIVER_DETECTED_FATAL_ERROR, może to być spowodowane przez to samo urządzenie, chyba że zostanie to naprawione w jakiś sposób.

1. Naciśnij przycisk – Secure Boot Windows +S.
  2. Typu – cmd.exe .
  3. Po prawej stronie menu wysuwanego wyników kliknij przycisk – Wyczyść zagrożenie Uruchom jako administrator.
  4. Aby włączyć Kontrolę konta użytkownika, naciśnij przycisk – Tak.
  5. W czarnym okienku wstaw – Sfc /scannow.
  6. Naciśnij – Enter .
  7. Po zakończeniu procesu skanowania przejrzyj raport.
  8. Jeśli narzędzie nie zdoła naprawić znalezionych uszkodzeń, wykonaj DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth w tym samym podwyższonym Wierszu poleceń.
  9. Po zakończeniu skanowania DISM uruchom ponownie narzędzie Sprawdzanie plików systemowych.
  10. Tym razem narzędzie powinno naprawić uszkodzenie i odzyskać brakujące komponenty.
  11. Na koniec należy ponownie uruchomić system Windows, aby zmiany zaczęły obowiązywać.

Ten byk może mieć kilka przyczyn. Już wiele, wiele lat temu nauczyłem się, aby nie próbować naprawiać czegokolwiek zanim się nie upewnię, że sprzętowo jest ok. wszystko. Byle uszkodzony blok na dysku może powodować błędy dosłownie wszystkiego.

Nie wiele informacji udzielasz, choćby co do tego co sie dzieje gdy wybierzesz którąś z tych trzech opcji.
Kod błędu to problem z uruchomieniem.
Przyczyna jak na razie sterownik.
Sterowniki „Elam.sys” z przedrostkiem to sterowniki programów AV. Przedrostki „e” to Eset, „Sym” to Symantec, „asw” to Avast itp.
Przedrostek „rs” wskazuje ze to sterownik powiazany z Reason Cybersecurity.
Albo któryś program tej firmy jest zainstalowany albo został źle odinstalowany.

Spróbuj poprzez tryb awaryjny lub jakies LiveCd linuxa xmienić roższerzenie tego pliku z sys na np. bak a nastepnie sprawdź czy system wystartuje.