Nie odpala XP

Witam, mam problem z moim laptopem w ogóle nie startuje, podczas ładowanie się systemu(win XP) jest restart i od początku to samo… Chciałbym go oddać do serwisu, ale przed tym wolałbym sformatować dysk tylko nie wiem jak gdy nie mogę się dostać do windowsa. Ma ktoś jakieś pomysły?

Duża szansa, że WinXP wyświetla bluescreena i automatycznie się restartuje (domyślnie jest takie ustawienie).

Możesz spróbować uruchomić Win w trybie awaryjnym wciskając F8 ileś razy przed i na początku ładowania systemu i w tym trybie ratować dane/diagnozować problem.

Możesz próbowac ratować ten system; wyłączając opcję automatycznego restartu po błędzie krytycznym i poszukać w sieci coś o błędzie, który się wyświetla albo przejść od razu do reinstalacji (przy użyciu płyty ratunkowej lub partycji odzyskiwania). W bardziej zawansowanym podejściu możesz też użyć jakiegoś Linuksa w wersji LiveCD (do odzyskania danych; formatu) albo GParted LiveCD (do formatowania). Ogólnie trochę opcji masz (co najmniej 2 proste).

Chyba, że jest to problem sprzętowy, co zmieniałoby sytuację. Ale zazwyczaj to po prostu problem z Windowsem.

lalamido ,

Proszę poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty - proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.

Próbowałem przez awaryjny, próbowałem przez Ubuntu Live! i niestety doszedłem do wniosku że padł HDD, udało się sformatować dwie partycje i to wszystko, a że lapek jest na gwarancji więc wędruje do serwisu.

Pozdrawiam.