Nie otwiera sie prawidlowo win98/2000 po przestawianiu dysko


(martz) #1

Przepraszam za brak polskiej czcionki, spowodowany nie moznoscia jej instalacji na stale na nie moim komputerze z dojsciem do internetu.

Po wyjmowaniu i wkladaniu zaledwie dwoch HDD-ktore pracowaly jako master i slave oraz wyjeciu baterii z plyty glownej komputer otwiera sie nieprawidlowo, nastepujaco:

I/O card parity interrupt at F000:C531

Type(S)hut off NMI, ®eboot, other keys to continue

R-wraca w to samo miejsce

other keys pokazuje I/O card parity interrupt at F000:C38

a S:

Plug & Play Configuration Error

Strike the F1 key to continue, F2 to run the setup utility

F2-wchodzi chyba w Biosa-wczesniej byl A07 obecnie ze strony Della wgralem A10

F1:

wybierz system

Microsoft Windows 2000

Microsoft Windows

ponizej informacja o wejsciu na F8

tu moja informacja Microsoft Windows to windows98 zastany(lub odziedziczony)na tym dysku,niestety w jakiejs odmianie chinskiego

Microsoft Windows 2000-wgralem swoj po polsku (ale zdajsie jako nakladke gdyz nie formatowalem wczesniej dysku i nie usowalem poprzedniego windowsa98) i

tak caly komputer pracowal wlaczajac nawet bezposrednio win2000

a obecnie wybranie win2000 w jakimkolwiek trybie powoduje po chwili otwierania(widoczna linia)restart,

natomiast win98 otwiera sie tylko w trybie awaryjnym zawsze a tylko czasem w trybie normalnym ale poprzedzone jest nastepujacym tekstem:

Cannot find a device file that may be need to run Windows or a Windows Application.

The windows registry or SYSTEM.INI file refers to this device file,but the device file no longer exists.

If you deleted this file on purpose,try uninstalling the associated application using its uninstall or setup program.

If you still want to use the application associated with this device file, try reinstalling that application to replace the missing file

vnetsup.vxd

Press any key to continue

ten sam powyzszy tekst i polecenie powtarza sie jeszcze nastepnie dawa razy jedynie z rozna nazwa plikow:

vredir.vxd

dfs.vxd

po czym nareszcie otwiera sie system w trybie awaryjnym a tylko czasem w trybie normalnym gdyz jesli go wybieram pojawia sie niebieski ekran:

System Error

Memory parity error detected.

System halted.

po otwarciu wyrzuca po chinsku informacje (z czerwonym kolkiem) o msnp32.dll i

chyba wlacza sie kreator urzadzen z CS4236B-chyba cos od dzwieku.

Niestety po otwarciu system nie widzi napedu CD, podgladajac menadzer urzadzen za kazdym razem po otwarciu systemu czasem bezkonfliktowo pokazuje zainstalowany sterownik.

Rowniez w Biosie przy wybraniu Boot sequences-First CD Rom-nic to nie daje tzn. plyta z system siedzi w dzialajacym napedzie ale nie otwiera sie.

Najchetniej sformatowalbym caly dysk, wgral na nowo system juz jeden, jednak jak tego dokonac jesli do plyty glownej nie dochodzi sygnal z napedu CD(prawdopodobnie), pozatym jakie sterowniki wowczas utrace do ponownego wgrania(Floppy Disc)dziala-mimo to z kreatora urzadzen po chinsku nie moge wgrac w trybie normalnym sterownika do napedu CD ponownie.

Mysle tez ze wyjecie baterii zresetowalo ustawienia Biosa-moze stad ten problem z napedem CD.

Niestety internet nie dostarczyl mi zrozumialych przeze mnie informacji i nie moge nic juz zdzialac.

Moze istnieje jakies inne forum lub droga do samopomocy w powyzszym problemie gdyz tu juz zakladalem dwukrotnie watek i nic.....?

Dziekuje, rowniez za wyrozumialosc, pozdrawiam.


(fiesta) #2

Pozostaw jeden napęd i HDD na różnych taśmach (obydwa ustaw na Master) i wtedy zobacz czy MOBO widzi napęd optyczny. Jeśli zobaczy, to sformatuj partycję systemową i zainstaluj win 2k. Drugi napęd optyczny możesz próbować podłączyć po postawieniu systemu.


(Agatonster) #3

martz

Poczytaj Konkretne tematy... ze zwróceniem szczególnej uwagi na pierwszy post. Proszę poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty - proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.


(martz) #4

Przepraszam, musialem zmienic temat z powodu uwagi ze strony moderatora.

Wykonalem powyzsze zalecenie i okazalo sie, ze nadal po otwarciu system win98 "nie widzi" napedu CD co ciekawiej zmienialem kable oraz ustawienia zworek na HDD /dla master jako singiel lub master do pracy ze sleavem-oraz inne/ gdyz otrzymalem nastepujacy komunikat:

3 Com PXE,version 0.99n.02

Copyright © 1997,1998 Intel Corporation. All rights reserved.

© Copyright 1999,2000 Lanworks Technologies Co.

a subsidiary of 3 Com Corporation

PXE-E61: Media test failure, check cable.

PXE-MOF: Exiting PXE

strike F1 to retry boot, F2 for setup utility

jak mozna sie domyslec F1 powoduje powrot znow w to samo miejsce, moze cos mozna zmienic w Biosie pod F2

natomiast bardziej niz kable podejrzewam jedno z dwoch identycznych gniazd na plycie glownej do ktorych podlaczam HDD i naped CD

otoz tylko na jednym z nich wogole otwiera sie system, po przelaczeniu dysku z systemem do drugiego z nich pojawia sie rowniez powyzszy komunikat,

tak jakby reset Biosa wylaczyl to gniazdo(albo zostalo uszkodzone)

dodam ze oba gniazda sa obok siebie na skraju plyty glownej(Dell)po stronie HDD i napedu CD sa identyczne w sensie brakujacego w tym samym miejscu jednego pinu, nawet podlaczenie na tej samej listwie i HDD i napedu CD do dzialajacego gniazda nie powoduje zobaczenie przez system napedu CD.

Na plycie glownej znajduje sie jeszcze gniazdo do podlaczenia napedu dyskietek-zgodnie z zaleceniem odlaczylem wraz z zasilaniem ten naped

a przy samym procesorze, wzdloz znajduje sie jeszcze jedno gniazdo (w nim brak trzech pinow) pod ktore podlaczanie czegokolwiek rowniez nic nie daje ale tak tez bylo przed resetem Biosa i niestety wiecej gniazd nie ma.

W Biosie(A10 Dell) nie widze takiej mozliwosci aby mozna bylo wlaczac i wylaczac te gniazda albo po prostu nie wiem ktore ustawienie tego dotyczy.

Tak to wiec pozostaje bez zmian.


(fiesta) #5

Wygląda na uwalony kontroler ATA.

Takie coś:

http://www.digitalsys.pl/product_info.p ... 1816988a5e

pewnie rozwiązało by Twój problem.

8)