Witam.
Posiadam komputer, oraz playstation podłączone do telewizora 55U7HQTUK. Z tego co pamiętam specjalnie kupiłem go z większą ilością Hz - chyba było 120. Niestety, ale zauważyłem że z jakiegoś powodu mój sprzęt nie potrafi obsłużyć tych 120 hz, tylko limit jaki mogę ustawić to 60. Czy ktoś wie w czym problem? Gdy podłączam monitor to wszystko działa jak należy i spokojnie mogę ustawić 144 hz. Proszę o pomoc.
Jeżeli napisałem temat w złym dziale to proszę o przeniesienie.
Rzeczywiście na różnych stronach reklamowych opisujących ten model jest wpis 120/144 Hz ale na stronie producenta jest 50/60 Hz. Może wyższe częstotliwości uzyskiwane są w niższych rozdzielczościach. Takie coś powinno być opisane w instrukcji obsługi.
Szkoda że jak człowiek kupuje to jest napisane 120 hz i tym się kieruje. Typowe złodziejstwo. Instrukcji już nie mam, bo jestem po przeprowadzce i pozbywałem się „zbędnych” rzeczy.
Chyba działa w formacie 1920x1080, jednak w sugerowanych i dużo lepiej wygląda format 3840x2160 i on chyba obsługuje tylko 60 fps z jakiegoś powodu
Wgl. w ustawieniach telewizora mam jakieś AMD freesync premium. Jest sens to włączać, gdy mam kartę graficzną nvidia?
Otóż tak mam: Mogę ustawić 120 hz na komputerze w jakości 1920x1080. Niestety w tych wyższych nie mogę - może mam za słabą kartę graficzną? Mam wrażenie, że gry najlepiej działają bez włączonego game mode w hisense. Próbowałem również ustawić 120 hz na playstation 5, jednak się nie da. Nie wiem czemu, bo robię dokładnie to samo. Mało tego - gdy odpalam game mode w hisense to strasznie ekran migocze. Nie we wszystkich grach, ale np. w wukong na ps5 ten ekran tak strasznie migocze, że trzeba tą opcję wyłączać. Wiem że nie każda gra na ps5 odpala te 120 fps, dlatego pobrałem takie co to robią i nic - bez zmian.
A chciałem jeszcze zapytać - jest sens odpalania HDR? Zarówno na komputerze jak i w ps5 strasznie mi to ściemnia ekran i nie korzysta się dobrze ze sprzętu.