Nie prawidłowy sygnał HDMI

Chciałem sprawdzić co nowego w Linuksie i postanowiłem uruchomić Ubuntu. Wczytywanie zaczyna się normalnie by za chwilę wyskoczył komunikat "sygnał nieprawidłowy 33,7kHz/30Hz. To samo dzieje się z Mintem. Windows startuje normalnie. Pierwszy raz mam coś takiego.Na sieci nie znalazłem odpowiedzi.

Jaka karta graficzna? Widocznie xorg źle wykrywa monitor. Czy sygnał jest podawany przez zwykły kabel HDMI czy to jakaś przejściówka/adapter?
Przełącz się TTY ([alt]+[ctrl]+[f1]) i wydaj polecenie:

sudo Xorg -configure
sudo cp /root/xorg.conf.new /etc/X11/xorg.conf

Zwykły kabel HDMI, sprawdzę później czy zadziała.

Niestety nie działa. Mam wrażenie, że system się załadował ale ekran czarny. Kurcze jestem lekko sfrustrowany, nigdy mi takich numerów żaden linuks nie wyciął :frowning:

Nie dawało mi spokoju i postanowiłem uruchomić inną dystrybucję, padło na Magei. i … bingo prawie uruchomiło się gładko. Prawie bo miało problemy z chipsetem ale ruszyło. Dalej nie daje mi spokoju dlaczego nie rusza Ubuntu i Mint.

Też miałem podobnie, ale dosyć dawno i dopisanie “nomodeset” do wpisu uruchamiającego system (zamist splash) pomagało. Uruchamiał się trybie niskiej rozdzielczości, ale obraz był.
Po instalacji systemu, albo było ok, albo ustawiłem odświeżanie na sztywno w xorg.conf i działało.