Nie udane próby wysłania pinga

Kazda próba wysłania pinga (START > URUCHOM… > ping ) kończy się pojawieniem konsoli i błyskawicznym jej zniknięciem.

Mam 100Mbit/s łacze ADSL i całkowicie pozbawiony syfu komputer - skanowałem BitDefenderem, MKS, Kasperskim, Adawarem, Pestpatrolem, Spybotem i Ewido. Łącze mam od tygodnia. Transferu powyżej 100KB/s nie uświadczyłem ani razu ani na Operze ani na DC++.

Ja rozumiem, że zadeklarowana wartość przepustowości łącza przez dostawcę jest niemożliwa do zrealizowania ale prędkość nie przekraczająca 1% z dostępnej to chyba jest przegięcie.

a spróbuj start -> uruchom -> cmd -> ping

jeżeli chcesz sprawdzić ping, to wpiszujesz np. “ping -t http://www.onet.pl” czy “ping -t 192.168.0.1” (adres strony i adres IP oczywiście obojętne).

natomiast samą komendę “ping” nie wpisuj w Start-Uruchom (bo jak zauważyłeś nastąpi tylko mignięcie), a bezpośrednio w Wierszu poleceń (Start->Uruchom->cmd lub Start->Uruchom->Akcesoria->Wiersz poleceń).

naprawde?? wiesz jakie to powinno być szybkie łącze?

podejrzewam że w większości komputerów (sieci osiedlowych) 100Mbps to max karty (chyba że ma się gigabitową ale jeżeli sieć osiedlowa nie jest gigabitowa to i tak taka karta chodzi jak zwykła 100-tka)

napisz dokładnie jakie masz łącze… jakaś neostrada 1 megowa? (1024kbps = 128KB/s)

Mam 100 megabitowe łącze ADSL głównego, (odpowiednik polskiej TP SA) włoskiego dostawcy TelecomItalia.

Mój komputer to Toshiba satellite A-100

właściwości karty sieciowej:

Karta sieciowa - Realtek RTL8139/810x Family Fast Ethernet NIC

Typ interfejsu - Ethernet

Adres sprzętowy karty - 00-A0-D1-39-08-CA

Nazwa połączenia - Połączenie lokalne

Szybkość połączenia - 100 Mbps

MTU - 1500 bajtów

Wracajac jednak do pingów, to wszystkie próby wysłania, pod rózne IP dają niezmiennie jeden wynik: upłynął limit czasu wysłania.

Złączono Posta : 25.09.2006 (Pon) 22:39

Może karta sieciowa w laptopie nie obsługuje takich prędkości ?

Dla pewności wrzucam to, co znalazłem w internecie o sieciówce z mojego modelu :

Mógłby ktoś rzucić okiem?

A jak sprawdzałeś swój transfer ??

Wątpie żebyś osiągnął taki transfer w sieci P2P, żaden klient nie wysyła plików z taką prędkością, nawet jak byś pobierał od kilku klientów naraz, to byłoby to trudne do osiągnięcia. Jeśli pobierasz pliki przez Opere to także nie licz na rewelacyjne transfery, na niektórych portralach moja Neostrada 512 jest niewykorzystywana w pełni.

Moim zdaniem jak na polskie realia łącze 100Mbit/s nie jest dobrym rozwiązaniem, bo i tak nie wykorzystasz takiej prędkości, chyba że pobierasz z zagranicznych serwisów, dla których to jest normalna prędkość.

No tak Kojot ale ja przebywam we Włoszech i dlatego mam włoskiego dostawcę o czym napisałem wyżej.

Na DC++ 0.674 ze skandynawskich hubów nie przekraczam 90 KB/s. To poprostu mizeria ! Bez względu od ilości zródeł. Transfer Opery też nie przekracza 90KB/s - jakaś magiczna granica. No i pingi nie wracają.

Jednak pingi wracają:

Odpowiedż z 213.180.130.200 (http://www.onet.pl) bajtów = 32

czas = 155ms TTL = 52

czas = 264ms TTl = 52

Co można powiedzieć o tych wynikach?