Komputer nie chce się uruchomić.Nie wiem co się stało.Gdy włączam kompa w pewnym momencie pojawiają się opcje tryb awaryjny,awaryjny z siecią,awaryjny z listą poleceń,ostatnia działająca konfiguracja i normalne uruchamianie daje normalnie i gdy chce włączyć się windows pojawia się niebieski ekran i komp się restartuje i tak cały czas zna może ktoś ten problem jeśli tak to prosze mi wyjaśnić co się stało i co mam zrobić w tym wypadku.
Trzeba zdiagnozować co wywołało BSOD.
Pierwsze 2 podstawowe pytania to:
-
Czy system został poprawnie zamknięty?
-
Czy zostały podłączone jakieś nowe urządzenia lub coś było robione ze sterownikami?
Czy w trybie awaryjnym komputer działa poprawnie?
Wklej zdjęcie przedstawiające BSOD.
W ten dzień w którym komp się zepsuł wyłączyłem go klikając przycisk na przedłużaczu. Sprzętu żadnego nie podłączałem ani ze sterownikami tez nic nie robiłem. W trybie awaryjnym pojawia się czarny ekran i tak samo jak w innych trybach komp się restartuje. Zdjęcia BSOD nie da się zrobić ponieważ on tylko mrugnie na ekranie przez sekundę i robi się restart.
efekt nieprawidłowego wyłączenia komputera
spróbuj opcji ostatnia dobra konfiguracja
lub
format C i ponowna instalacja systemu
na przyszłość nigdy w ten sposób nie wyłączaj komputera, zepsucie systemu to najłagodniejszy efekt, mógł ci się całkowicie zepsuć dysk twardy nawet danych byś z niego nie odzyskał lub jakaś część jak zasilacz lub płyta główna itp
Jaki system posiadasz? Skoro system nie uruchamia się w żaden sposób to spróbuj naprawić go z płyty instalacyjnej bądź spróbuj zrobić instalację nakładkową.
Możesz jeszcze wejść przez płytę instalacyjną systemu windows Vista lub nowsze do wiersza poleceń (przez opcje naprawy) i stamtąd uruchomić chkdsk dla partycji systemowej.
ja mam xp
w xp też jest konsola
To że masz XP w niczym nie przeszkadza, ważne żebyś miał płytę. Chyba że znajdziesz inny sposób na odpalenie chkdsk’a bez udziału systemu.
Jeżeli nie poradzisz sobie z naprawą, to w przypadku systemu Windows XP możesz wykonać “instalację nakładkową” Nie stracisz wtedy (a przynajmniej nie powinieneś) zainstalowanych programów oraz plików.
Gdybyś nie wiedział co to instalacja nakładowa i jak ją wykonać, przeczytaj ten temat: instalacja-nakladkowa-windows-t486919.html
A gdzie mogę dostać tą płytę i ile ona kosztuje?
Nie bardzo rozumiem, przecież jest to zwykła płyta instalacyjna z systemem, chyba posiadasz legalny system i nośnik do niego?
System mam normalny tylko tej płyty to nie, ale mam tam jakąś płytę co na niej pisze kca ale nie wiem co to jest.
Jeżeli nie masz płyty z systemem to pożycz ją np. od znajomego, w takiej wersji na jaką masz licencję i spróbuj naprawić system.
co to znaczy normalny?
jeśli masz system oryginalny to na 100% była dołączona płyta z systemem Windows XP i powinieneś mieć do niego klucz