Nie uruchamia się komputer / czerwona dioda na karcie graficznej


(MlodyWawa) #1

Mam problem z uruchomieniem komputera, wyjąłem kartę graficzną - skorzystałem ze sprężonego powietrza włożyłem ponownie, podłączyłem kabelek 12V i od tej chwili na karcie pali się czerwona diodka "D1601 Over temp. project" - po uruchomieniu komputera nie kręci się wiatrak od procesora, zapala się czerwona dioda zakręca się wiatrak od procesora i na karcie graficznej i komputer się resetuje...

 

Konfiguracja:

Płyta główna:  Gigabyte P35-DS3

Procesor:  Intel® Core™2 Duo CPU E6550 @ 2,33 GHz

Karta graficzna:  ATI Radeon HD 4800

 

Dzięki,

 

Pozdrawiam,

 

 

 


(mrFreeze) #2

Hmm ściągałeś radiator z tej karty? Może nie podłączyłeś kabelka do wentylatora? Zasilanie karty dobrze siedzi karta też dobrze dopchnięta w PCI-E? Spróbuj ją jeszcze raz zamontować przedmuchaj wejście PCI-E tym powietrzem. Styki na karcie możesz jakimś spirytem przeczyścić. Zanim podłączysz poczekaj żeby odparował. Może zresetuj bios wyciągnij bateryjkę na 15 min.


(MlodyWawa) #3

To dodam jeszcze, że przetestowałem tą kartę pod w innym kompie - bez problemu zadziałała (nie, nie zdejmowałem radiatora tylko popsikałem całość sprężonym), natomiast do problematycznego komputera wrzuciłem inna kartę graficzną i niestety dalej to samo - komputer tylko na chwilę się uruchamia - zakręca wiatrak w zasilaczu, potem po chwili rusza na cpu i reset komputera - na komputerze zero wizji… Tak resetowałem bios - bateria była wyjęta na całą noc…

 

Czy coś z płytą mogło się stać? Odłączyłem wszystko od płyty - tj. dyski itd. i cały czas to samo, wyjęcie ramów nie powoduje pisku…

 

 

 

Od zasilacza są dwa podłączenia u góry przy procesorze 12v i u dołu (dwa stanowiące jedność) szerokie wejście i tyle…

 

Co można jeszcze zrobić?


(Fan Xp) #4

Widocznie musisz przetestować płytę główną pod kątem uszkodzeń, lecz bardzo zastanawia mnie czy nawet przez głupi przypadek mogłeś nie uszkodzić pci express.


(MlodyWawa) #5

Hmm chyba nie możliwe było by uszkodzenie gniazda pci-express - wyjąłem i włożyłem ponownie kartę :wink: - dziwne jest dla mnie to, że nie zakręca odrazu wiatrak na cpu tylko po chwili i wtedy jest restart… co mogę jeszcze sprawdzić? - sprawdziłem kartę graficzną jak pisałem wyżej jest ok, płyty głównej chyba raczej nie sprawdzę czy jest coś nie tak…


(skub1973) #6

Zasilacz?