Dziś pobrałem programik Scribus 1.3.4. Wszyscy piszą, że jest fajny. pobrałem do niego potrzebny Ghostscript. Po uruchomieniu, gdy wybiorę opcję Nowy - pokazuje się interfejs, okno z paskiem stanu, ikonki, z których nie wszystkie są aktywne, ale nie mam arkusza strony na którym mógłbym wstawiać poszczególne komponenty składanki. Mogę operować myszką, wybierać różne narzędzia, zmienia się wówczas kształt wskaźnika, ale przed oczami mam tylko szare tło aplikacji i nic na nim nie mogę postawić. Jeśli ktoś miał podobny problem i go rozwiązał, to bardzo proszę o radę. Mój komp spełnia wymagania programu (P4 3Gb, grafika ATI Radeon 9600, legal WinXP). Czyżby winny był temu Autopatcher i Vista Inspirat 2 ?
Ja to czytałem i zaufałem tej wypowiedzi. Ale spróbuję jeszcze starszej. Z żadnym edytorem nie mam takich problemów.
Złączono Posta: 11.07.2007 (Sro) 17:23
Właśnie zainstalowałem Scribus 1.3.2 i jest tak samo. Po wybraniu “Nowy dokument” pojawia się okno z jego parametrami i bez względu co bym nie wybrał, po kliknięciu OK nic się nie pojawia.
Złączono Posta: 12.07.2007 (Czw) 14:00
Zainstalowałem Scribus 1.2… i dalej jest to samo. Nowy dokument nie otwiera się, bez względu na wybrane dla niego pocje. Na ekranie w jego miejscu jest “szara strefa”. Myślę, żeto nie jest wina aplikacji, bo na trzech wersjach rezultat jest taki sam.