Cześć , System całkowicie padł nie uruchamia windowsa żeby było śmieszniej robiłem skan MHDD i nic nie znalazło wszystko ok podłączyłem do tego komputera dysk jako slave i zrzuciłem wszystkie ważne pliki na pendrive następnie podpiąłem już pod mój komputer i zrobiłem erase w MHDD. Problem w tym ,że jak wrzucam płytkę od windowsa najpierw VISTA HOME to nie botuje mi go tylko tak jakby ładuje windowsa i pojawia się niebieski ekran nie wiem czy to instalacyjny lub naprawczy . System windows 7 nie ładuje się w ogóle sypie errorami na czarnym ekranie coś z X… i również się nie botuje. Bios ustawiony dobrze bo skoro botuje MHDD to Windowsa też powinno. Nie mam pojęcia co może być przyczyną.
Dysk jest ok zainstalowałem na drugim PC windows Vista i wszystko ładnie działa. Podczas podłączenia dysku na mój pierwszy komputer i uruchomienia ( zresetowałem również Bios ) pojawia się ekran z trybami awaryjnymi oraz uruchom ostatnia znana konfiguracja i normalnie. Gdy klikam obojętnie którą po chwili pojawia się na ułamek sekundy blue screen niestety nie jestem w stanie zobaczyć co tam piszę. Czynność ta powtarza się w kółko bez względu na to co klikam, Dodam ,że podejrzanym może być karta graficzna Gigabyte GeForce 8600 GTS która od razu po włączeniu komputera osiąga bardzo wysoką temperaturę(wystarczą 2 restarty a już jest gorąca.).
Jakieś propozycje da radę uratować jeszcze komputer ?
Dobrze,ale jaka pewność,że to karta graficzna ? Niestety nie mam jak się upewnić,a jak kupie nową i okaże się,że to nie jej wina to będę stratny pieniądze,dlatego chciałbym jakoś sprawdzić czy to jest jej wina. Są jakieś programy które odpalają się z biosa coś typu MHDD do sprawdzania co padło ?
Czy GTS 8800 pójdzie mi pod ten zestaw w razie czego bo mogę licytować kartę w fajnej cenie.Dlatego chciałbym się dowiedzieć jaką kartę max mogę tutaj wsadzić.
Odłączyłem graficzną podpiąłem pod Płytę główną już nie wyskakuje blue screen lecz przy próbie ładowania windowsa się restartuje.
Dodam ,że na drugim pc jak podpinam dysk to windows ładnie się uruchamia więc dysk ok , z ramami nie wiem,ale skoro wywala blue na grafice a jak pod zintergrwaną nie wywala blue tylko się resetuje więc już zgłupiałem no chyba ,że dwie części padły. Komputer ma już swoje 6 lat
Prawdopodobnie działa zabezpieczenie termiczne procka. Zobacz czy chłodzenie dobrze jest zamontowane na procesorze. Może je zdejmij wymień pastę termoprzewodzącą. Do biosu możesz się w ogóle dostać. W którym momencie się restartuje się komputer? W czasie ładowania systemu czy szybciej?
Witam gdy podłączam monitor pod kartę graficzną zintegrowaną z płytą główną to mam ten sam problem mianowicie płytka z systemem windows mi się normalnie botuje lecz tam gdzie powinno być wybór jeźyka mam tylko niebieski ekran.
Płyta nie jest porysowana ponieważ w ten sam dziń instalowałem windowsa na mój dysk z innego pc w celu sprawdzenia i wykluczenia dysku,dlatego płytka i dysk jak najbardziej ok.
Dziś będe miał starego blaszaka od znajomych dlatego po tym poście czekam na propozycje może te informację naprowadzą na jakaś usterkę ?
Witam ponownie , wymieniłem pastę na procesorze oraz zrobiłem skan memtestem i nic nie wykrył wszystko z ramami jest ok czyli można wykluczyć je. Wirusy odpadają formatowany dysk jest. Jak sprawdzić płytę główną ?
Ram testowałeś każdą kość osobno przynajmniej 3 pełne cykle? Czemu wykluczasz płytę a może napęd uszkodzony? Masz możliwość podmień napęd lub zrób bootowalnego pena. Płyty głównej nie sprawdzisz jak wyeliminujesz pozostałe podzespoły głównie zasilacz w tej chwili podejrzewam wtedy zostanie tylko płyta główna.