Witam! Mam problem z dyskiem a mianowicie dysku kompletnie nie widać w cmd diskpart list disk , a w biosie w sekcji boot widać tylko usb i intel optane. Natomiast od razu po wejściu do biosa jest sekcja “Storage Configuration” i jest informacja o dysku SATA3_1 : TOSHIBA HDWD110. A wszystko zaczęło się od tego iż prawdopodobnie zaraz po montażu ramu nie docisnąłem kości ram i komputer się włączył a potem wyłączył włączył i wyłączył po czym jak go znowu włączyłem wyświetlił się czarny ekran i napis reboot and select proper boot device.
Hej,
A jaki system próbujesz odpalić/zainstalować?
Pozdrawiam,
Dimatheus
Jeśli to komputer stacjonarny, to podaj dodatkowo firmę i model płyty głównej.
As Rock B360m Pro4
Win 10
Wobec tego podczas startu klawiszem F2 lub Delete wejdź do BIOSu i w pierwszym ekranie (EZ Mode) sprawdź w pozycji Boot Priority czy Twój dysk jest tam widoczny i ewentualnie przestaw go na pierwszą pozycję. Potwierdź zmiany i zrestartuj komputer.
W sekcji boot priority jest tylko Intel Optane oraz USB
Może Ci się dysk odłączył od płyty lub zasilania?
Niby tak, ale dziwne, że nie jest widoczny jako urządzenie bootowalne.
Edit!
W głównym ekranie BIOSu (UEFI) kliknij F6 (Advanced Mode), przejdź do zakładki Exit i tam wybierz pozycję Load UEFI Defaults > Enter. Potwierdź zmianę i restart.
Warto, po restarcie, ponownie wejść do BIOSu i do zakładki Exit i tam sprawdzić czy w pozycji Boot Override widać Twój dysk.
Zrobiłem tak ale nadal nawet w boot override tylko Optane i USB
Poczekam jeszcze jak ktoś wpadnie na jakiś pomysł jak pomóc a jak nie to po prostu zaniosę do serwisu i tyle
Sprawdź jeszcze z kolei w zakładce Boot czy tam w pozycji (u góry) Boot Option Priorites widać Twój dysk?
Fast Boot zrób tam na Disabled.
Podejrzewam że tylko wymiana dysku może pomóc …
Ja bym spróbował go jeszcze przełączyć na inne gniazda SATA.
Juz próbowałem z sata 3_0 na sata 3_1 i nadal to samo
- Od jak dawna używasz Intel Optane?
- Czy przed wystąpieniem problemu robiłeś jakieś zmiany w systemie?
- Co masz zaznaczone, jako pierwsze urządzenie do bootowania? Intel Optane?
Optane używam może od kilku mies. Komputer udało mi się włączyć, dysk się pojawił po wejściu do sekcji advanced i zmienieniu opcji sata mode selection z Intel rst with Intel optane na ahci zainstalowałem windowsa na nowo po zmianie partycji z gpt na mbr bo wyskoczył komunikat że nie mogę zainstalować windowsa na partycji gpt. A żeby optane działał muszę mieć partycje gpt i w biosie mieć ustawiona opcje Intel rst with optane . Zainstalowałem windowsa uruchomiłem ponownie żeby jeszcze raz zmienić sata mode na Intel rst with optane i wyskoczył komunikat kod błędu 0xc000000e komputer urządzenie wymaga naprawy
Problem nie jest prosty!
Zmiana stylu partycji z MBR na GPT(UEFI) wymaga usunięcia podczas instalacji systemu wszystkich dotychczasowych partycji z dysku, oczywiście łącznie z ich zawartością.
Tak więc należy ważne, prywatne zasoby zabezpieczyć uprzednio na innym dysku, nośniku itp.
Następnie uruchamiamy instalację systemu np. z pendrajwa, zatrzymując start komputera na tzw. Menu Start (często klawiszem F12). Z tego menu należy wybrać pozycję zwykle nazwaną “ UEFI: nazwa pendrajwa ” > “Enter” i kontynuować instalację.
Po dojściu do tabelki partycji, wszystkie istniejące partycje trzeba usunąć przyciskiem “Usuń” tak, aby cały obszar dysku stał się obszarem “Nieprzydzielonym”. Następnie po prostu kliknąć przycisk “Dalej” i kontynuować instalację systemu aż do końca.
Ewentualne podzielenie dysku na większą ilość partycji wykonać dopiero po zainstalowaniu systemu, korzystając np. z systemowego Zarządzania Dyskami lub programu firmy trzeciej.
Tyle ja wiem na ten temat, ale być może użytkownicy forum znają inne rozwiązania?