Nie widać dysku!

Witam! Mam problem z dyskiem a mianowicie dysku kompletnie nie widać w cmd diskpart list disk , a w biosie w sekcji boot widać tylko usb i intel optane. Natomiast od razu po wejściu do biosa jest sekcja “Storage Configuration” i jest informacja o dysku SATA3_1 : TOSHIBA HDWD110. A wszystko zaczęło się od tego iż prawdopodobnie zaraz po montażu ramu nie docisnąłem kości ram i komputer się włączył a potem wyłączył włączył i wyłączył po czym jak go znowu włączyłem wyświetlił się czarny ekran i napis reboot and select proper boot device.

Hej,

A jaki system próbujesz odpalić/zainstalować?

Pozdrawiam,
Dimatheus

Jeśli to komputer stacjonarny, to podaj dodatkowo firmę i model płyty głównej.

As Rock B360m Pro4

Win 10

Wobec tego podczas startu klawiszem F2 lub Delete wejdź do BIOSu i w pierwszym ekranie (EZ Mode) sprawdź w pozycji Boot Priority czy Twój dysk jest tam widoczny i ewentualnie przestaw go na pierwszą pozycję. Potwierdź zmiany i zrestartuj komputer.

W sekcji boot priority jest tylko Intel Optane oraz USB

Może Ci się dysk odłączył od płyty lub zasilania?

Dysk wydaje mi się że jest podłączony jeżeli widnieje taka informacja

Niby tak, ale dziwne, że nie jest widoczny jako urządzenie bootowalne.
Edit!
W głównym ekranie BIOSu (UEFI) kliknij F6 (Advanced Mode), przejdź do zakładki Exit i tam wybierz pozycję Load UEFI Defaults > Enter. Potwierdź zmianę i restart.
Warto, po restarcie, ponownie wejść do BIOSu i do zakładki Exit i tam sprawdzić czy w pozycji Boot Override widać Twój dysk.

Zrobiłem tak ale nadal nawet w boot override tylko Optane i USB

Poczekam jeszcze jak ktoś wpadnie na jakiś pomysł jak pomóc a jak nie to po prostu zaniosę do serwisu i tyle :wink:

Sprawdź jeszcze z kolei w zakładce Boot czy tam w pozycji (u góry) Boot Option Priorites widać Twój dysk?
Fast Boot zrób tam na Disabled.

Fast Boot już był ustawiony na disabled

Podejrzewam że tylko wymiana dysku może pomóc …

Ja bym spróbował go jeszcze przełączyć na inne gniazda SATA.

Juz próbowałem z sata 3_0 na sata 3_1 i nadal to samo

• Od jak dawna używasz Intel Optane?
  • Czy przed wystąpieniem problemu robiłeś jakieś zmiany w systemie?
  • Co masz zaznaczone, jako pierwsze urządzenie do bootowania? Intel Optane?
1 polubienie

Optane używam może od kilku mies. Komputer udało mi się włączyć, dysk się pojawił po wejściu do sekcji advanced i zmienieniu opcji sata mode selection z Intel rst with Intel optane na ahci zainstalowałem windowsa na nowo po zmianie partycji z gpt na mbr bo wyskoczył komunikat że nie mogę zainstalować windowsa na partycji gpt. A żeby optane działał muszę mieć partycje gpt i w biosie mieć ustawiona opcje Intel rst with optane . Zainstalowałem windowsa uruchomiłem ponownie żeby jeszcze raz zmienić sata mode na Intel rst with optane i wyskoczył komunikat kod błędu 0xc000000e komputer urządzenie wymaga naprawy

Problem nie jest prosty!
Zmiana stylu partycji z MBR na GPT(UEFI) wymaga usunięcia podczas instalacji systemu wszystkich dotychczasowych partycji z dysku, oczywiście łącznie z ich zawartością.
Tak więc należy ważne, prywatne zasoby zabezpieczyć uprzednio na innym dysku, nośniku itp.
Następnie uruchamiamy instalację systemu np. z pendrajwa, zatrzymując start komputera na tzw. Menu Start (często klawiszem F12). Z tego menu należy wybrać pozycję zwykle nazwaną “ UEFI: nazwa pendrajwa ” > “Enter” i kontynuować instalację.
Po dojściu do tabelki partycji, wszystkie istniejące partycje trzeba usunąć przyciskiem “Usuń” tak, aby cały obszar dysku stał się obszarem “Nieprzydzielonym”. Następnie po prostu kliknąć przycisk “Dalej” i kontynuować instalację systemu aż do końca.
Ewentualne podzielenie dysku na większą ilość partycji wykonać dopiero po zainstalowaniu systemu, korzystając np. z systemowego Zarządzania Dyskami lub programu firmy trzeciej.
Tyle ja wiem na ten temat, ale być może użytkownicy forum znają inne rozwiązania?