Nie widać napędów po instalacji Windowsa


(Harry127) #1

Witam

Wczoraj robiłem formata i instalowałem Windowsa (z płyty, z boota). Niestety, po instalacji Windows przestał wykrywać napędy płyt. Co ciekawe, po wejściu do Menedżera urządzeń widoczne są oba napędy, lecz koło ich nazw są ikonki z wykrzyknikami. W BIOSie także są widoczne. Odinstalowywałem już te napędy z poziomu Menedżera urządzeń. Po restarcie kompa system wykrywał je, lecz dalej pozostają niewidoczne w Moim komputerze. Odinstalowywałem także kontrolery IDE ATA/ATAPI. Także bez skutku. Jak można naprawić ten problem?

EDIT: Ten zainstalowany system to Windows XP Home Edition. Napędy to:

SAMSUNG DVD-ROM SD-616T

_NEC DVD_RW ND-3520A


(adam749) #2

Kliknij 2xlpm na nazwę urządzenia i zrób screena.


(Harry127) #3

91516669wo9.th.jpg

57588507jn2.th.jpg


(adam749) #4

Zobacz tu:

http://komputery.katalogi.pl/sterowniki ... 96734.html

http://www.partner.optimus.pl/sterownik ... edy_CDROM/


(Harry127) #5

Odinstalowywałem już kanały IDE, nie pomaga. Na stronie nie ma sterowników dla moich napędów.


(adam749) #6

Zobacz:

viewtopic.php?f=22&t=211090&start=0

http://www.google.pl/search?num=100&hl= ... Szukaj&lr=


(Harry127) #7

Co do pierwszego odnośnika, nie mam u siebie w rejestrze wpisów LowerFilters i UpperFilters.

A co do sterowników, to przy podłączaniu napędu nie było potrzebne wgrywanie... To czemu teraz ma być potrzebne?


(adam749) #8

Mi sie wydaje że to coś system nie zgrał i trzeba ręcznie. Możesz zrobić naprawę systemu lub szukać sterów w necie.


(Harry127) #9

Ok, pobrałem firmware dla mojej nagrywarki NEC, ale po uruchomieniu pliku pojawia się tekst: Target NEC ND-3520A is not found correctly.